Почео "Месец српске културе" у Мађарској

Представа Књажевско-српског театра из Крагујевца "Сеобе" отворио је манифестацију "Месец српске културе" у Мађарској. Манифестација траје до 14. октобра, а припремљен је разноврсан културно-уметнички програм који ће се изводити у Будимпешти, Печују, Батањи, Сантову, Помазу, Сегедину, Кечкемету, Ловри, Калазу.

Извођење драме "Сеобе", по роману Милоша Црњанског, у Крагујевцу је режирао немачки редитељ Пјер Валтер Полиц.

Како је најавио Културно-документациони центар Срба у Мађарској, овим гостовањем биће обележене две значајне годишњице.

То су 200 година од извођења прве српске грађанске представе у Мађарској - "Крешталице" Јоакима Вујића која је премијерно одиграна 24. августа 1813. у позоришту "Рондела" у Пешти и 120 година од рођења великог писца Милоша Црњанског.

Смотра "Месец српске културе" у Мађарској, која покрива све сегменте српске културе, традиције и стваралаштва, одржава се четврти пут. Трајаће до 14. октобра у Будимпешти, као и у другим мађарским градовима у којима живе представници српске заједнице.

На програму су књижевно вече "Пештански омнибус" на којем учествују српски писци из матице и дијаспоре, филм Љубише Самарџића "Мирис кише на Балкану", концерти, ликовне изложбе, наступи фолклорних ансамбала.

Организовање манифестације помогло је Министарство културе и информисања Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи