Пропуштена последња шанса?

Последњи јавни позив за повратак и стамбено збрињавање избеглих и прогнаних Срба из Хрватске у Србији имао је веома слаб одзив. Конкурс који је за подручје Републике Србије провео Комесаријат за избегла и расељена лица у сарадњи са надлежним органима Републике Хрватске, расписан у априлу ове године, затворен је 31. августа.

Председник Асоцијације избеглица и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир за Програм за дијаспору РТС каже да и „поред све пропаганде која је била присутна на свим медијима интереса није било, што се види из података да се пријавило тек око двеста заинтересованих, што је заједно са ранијих пет рокова било око шест хиљада пријављених."

Будимир је појаснио да овај Програм, који је договорен у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, у оквиру Донаторске конференције одржане прошле године у Сарајеву има само социјални карактер јер се радило само о стамбеном збрињавању.

Будимир каже да разлоге неуспеха тог програма треба тражити у чињеници да "овај програм очито није донешен да би се Срби вратили већ је то била политика која је у складу оне раније којој је циљ био да се Срби не врате у Хрватску, јер програм није предвиђао да се враћају одузети станови и друга приватна имовина".

„Ми смо од почетка указивали да је неопходно да Хрватска испоштује преузете обавезе из Бечког споразума о сукцесији, Анекс Г, који каже да се имовина мора вратити у стање на дан 31. децембра 1990. године", рекао је Будимир појашњавајући да „ако се буде поштовао тај Бечки споразум и Сарајевска декларација из 2005. године, онда заиста очекујемо да ће се коначно свима онима који су имали станарско право то право буде и враћено".

Будимир је најавио да је први следећи потез Асоцијације да у Скупштинском одбору за дијаспору и Србе у региону иницира одржавање расправе о актуелним роблемима Срба избеглих и прогнаних из Хрватске у време грађанског рата деведесетих како би се утврдили и расправили актуелни проблеми тог дела популације. На конференцији би присуствовали сви релевантни представници из Србије али и Хрватске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи