Париска јесен у знаку српских уметника

Богату ликовну јесен у Паризу обележиће неуобичајено велико присуство српских уметника. Најпре ће се Милија Белић, који је све присутнији на париској ликовној сцени, представити 14. и 15. септембра изложбом слика и скулптура у оквиру манифестације GRISY CODE.

Манифестација, која ће окупити 50 афирмисаних уметника под окриљем Дана европске баштине, приказаће савремене токове у домену ликовне уметности. Милија Белић ће бити заступљен са скулптуром и на наредном Салону REALITES NOUVELLES (Нове реалности), од 22. до 29. септембра, најпознатијем салону апстрактне уметности који постоји већ 67 година и који окупља око 400 уметника из целог света. У просеку, овај салон високе уметничке репутације, који се одржава у Parc Floral de Paris, посети десет до дванаест хиљада посетилаца.

На Салону Realies Nouvelles ће излагати и сликар Миле Шаула, добитник Grand prix Салона 2006. и 2011. године.  Шаула је на Салону присутан од 2002. године, а након Париза очекују га самосталнне изложбе у Берлину и Портланду.

Подсетимо да је Салон REALITES NOUVELLES са успехом гостовао у Београду током маја месеца. Ове године, поред Кине и Сједињених Америчких Држава, Србија ће бити почасни гост и представиће је осам одабраних уметника: Мира Бртка, Марко Вукша, Ана Кнежевић, Саша Панчић, Бранка Кузмановић, Миодраг Млађовиц, Горан Чпајак и Јелена Јоцић. Први пут, у оквиру редовног сазива Салона, излагаће и наш познати фотограф Мирко Ловрић, који ће приказати рад из своје последње серије фотограма.

После Салона REALITES NOUVELLES, почетком октобра, Српски културни центар у Паризу угостиће изложбу НОВА СРПСКА АПСТРАКЦИЈА, по избору Милије Белића, са тридесет два наша призната уметника, међу којима су и Светомир Арсић Басара, Јован Ракиџић, Ратко Вулановић, Новак Коломан, Перица Донков, Невенка Стојсављевић, Томислав Тодоровић итд.

Најзад, почетком новембра, на другом по реду Салону LES HIVERNALES, у париском предграђу Монтреуил, почасни гост ће бити српски и француски академик, уметник светског гласа, Владимир Величковић, коме ће се на овај начин одати и својеврсни омаж.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи