Саопштење Скупштине дијаспоре

Поводом последњих дешавања у Републици Хрватској, Скупштина дијаспоре и Срба у региону издала је саопштење у коме изражава дубоку забринутост због непоштовања мањинских права многобројне српске заједнице.

Саопштење је у виду отвореног писма послато председнику Европског Савета Херману ван Ромпejу, високом представнику за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон, председницима Хрватске Иви Јосиповићу и Србије Томиславу Николићу и посланицима Европског парламента.

Текст саопштења, потписан од стране председника највећег званичног представничког тела српског расејања, Драгана Станојевића, преносимо у целости.

"Скупштина дијаспоре и Срба у региону као највеће званично представничко тело српског расејања изражава дубоку забринутост због непоштовања мањинских права многобројне српске заједнице у Вуковару, али и широм Pепублике Хрватске.

Скупштина дијаспоре и Срба у региону апелује на државне органе Републике Хрватске као и на међународне институције Европске Уније да осигурају примену Уставног закона о правима нациналних мањина, а самим тим и примену међународних конвенција и декларација у складу са којима је овај закон донет.

Република Хрватска се обавезала да ће гарантовати и бранити декларисане eвропске вредности: право на различитост, толеранцију, право на језик и сва остала права прихваћена међународним стандардима, као и сам процес помирења у региону западног Балкана.

Европска унија је од настанка декларисана као гарант мира и стабилности за све своје грађане. Као таква, она је и гарант права на слободно кретање, слободу изражавања, верске припадности, права на различитости те подједнако уважава права мањина и имиграната. Република Хрватска постала је 28. чланица Европске Уније и стога очекујемо да она примењује све стандарде који постоје у споменутој заједници, а нарочито да поштује права својих мањина.

Протести екстремних група и насилно укљањање двојезичних табли у Вуковару, у којем Срби по последњем попису чине 34,8% становништва, као и недавни напади и пароле у Сплиту и Дубровнику, показују висок степен нетолерантности према Србима, које се граничи са расизмом и додатно оптерећују напоре српске заједнице из Хрватске у процесу који треба да води ка мирном суживоту и помирењу у региону.

Скупштина дијаспоре и Срба у региону такође апелује на органе Републике Србије да заштити Србе у Хрватској и у том смислу поздрављамо јуче издато саопштење Министарства спољних послова Србије, као и залагања Владине Канцеларије за дијаспору и Србе у региону око овог питања."

Драган Станојевић, председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи