У Бранкову част

У Сремским Карловцима и у Новом Саду се од 6. до 16. септембра одржава 42. песничка манифестација "Бранково коло". Међународна награда "Бранко Радичевић" биће уручена Славомиру Гвозденовићу из Румуније, награда "Стражилово" Борису Лазићу из Француске и Драгославу Дедовићу из Немачке, Ирени Бера и Горану Гаврићу Грги из Новог Града и Бањалуке.

У Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду, од 6. до 16. септембра одржава се 42. песничка манифестација "Бранково коло", а организатори су припремили богат културно-уметнички програм.

На 42. "Бранковом колу" биће свечано уручена међународна награда ''Бранко Радичевић'' Славомиру Гвозденовићу из Румуније, и награда ''Стражилово'' Борису Лазићу из Француске и Драгославу Дедовићу из Немачке, као Ирени Бера и Горану Гаврићу Грги, младим песницима из Новог Града и Бањалуке.

Овогодишње "Бранково коло" је у знаку 130. годишњице преноса земних остатака Бранка Радичевића из Беча на Стражилово и 200. годишњице рођења Петра Петровића Његоша, саопштено је из Информативне службе "Бранковог кола".  

Највећу песничку манифестацију у земљи и окружењу отворио је угледни песник Владимир Јагличић беседом о Бранку Радичевићу у чувеној Карловачкој гимназији, најстаријој школској установи у Србији.

По традицији, на дан Свечаног отварања "Бранковог кола", у Саборној цркви Светог оца Николаја у Сремским Карловцима, где је пре скоро два века недељом певао и млади ђак Карловачке гимназије, Алексије (Бранко), је приређен парастос песнику Радичевићу, уз чинодејство епископа сремског господина Василија, свештенство епархије и хора Карловачке богословије.

На свечаном отварању у Сремским Карловцима наступили су истакнути песници Стеван Тонтић, Мирјана Божин, Горан Симић, Снежана Минић, Драгослав Дедовић, Дамир Малешев и Стела Манасијевић. Потом ће угледни драмски уметници Ружица Сокић, Соња Младенов и Никола Ивачков казивати Бранкову и Његошеву поезију. Током Бранковог кола наступиће и глумице Весна Чипчић и Верица Николић.

У музичком делу програма, на Свечаном отварању, народни гајдаш Максим Мудринић, изводи чувену песму ''Бранкова жеља'' Јована Јовановића Змаја, посвећену чину преноса Бранкових костију 1883. године из Беча на Стражилово.

Наступа хор и ансамбл Змај Јовине гимназије из Новог Сада, под диригентском палицом Јована Травице, који изводи химну ове манифестације, познато ''Бранково коло'', композитора Јована Пачуа, и неколико композиција српских романтичара.

По вишедеценијској традицији, други дан манифестације посвећен је песничком ходочашћу на Стражилово. Сви присутни песници и уметници посетиће Бранков гроб на врху ''рајског Стражилова'' и попратити програм посвећен 130. годишњици преноса Бранкових земних остатака из Беча на Стражилово.

У Карловачкој богословији ''Свети Арсеније Сремац други архиепископ српски'', биће приређен програм ''Нека буде што бити не може'', поводом 200. годишњице рођења Петра Петровића Његоша. Уз уводно слово о Његошу домаћина Ненада Грујичића, чуће се песме Миодрага Павловића, Љубомира Симовића, Момира Војводића, Љубице Милетић, Доброслава Смиљанића...

Поводом изласка 100. књиге поезије, у оквиру 20 година издавачке делатности "Бранковог кола", премијерно ће бити представљена панорама поезије ''Да доплетем венац започети'' о којој ће говорити Марија Слобода.

Биће представљени актуелни лауреати награде ''Печат вароши сремскокарловачке'', Тања Крагујевић и Горан Лабудовић Шарло. Већ по традицији, представиће се овогодишњи млади добитници Бранкове награде Матице српске: Срђан Видрић, Мирела Авдагић, Ђурђа Тешић, Десанка Бјелаковић, Јелена Јонић и Селма Хасановић.

На 42. "Бранковом колу" биће представљено друго издање већ увелико примећене и високо оцењене ''Антологије српске поезије (1847-2000), која је за кратко време привукла велику пажњу књижевне струке, културне јавности, публике и медија.

Овогодишња тема "Бранковог кола" гласи ''Нематеријална културна баштина Срба''. У четири програма, из дана у дан, биће говора о значају очувања духовне српске баштине у балканским и светским просторима. Посебан осврт биће дат на проблеме номиновања елемената српске баштине на листе Унеска, које сабирају нематеријално културно наслеђе човечанства.

Традиционални програми ђака Карловачке гимназије, као и трију новосадских "Јован Јовановић Змај", "Лаза Костић", "Исидора Секулић", даће 42. "Бранковом колу" и ове године ореол свежине и младости, што је вишедеценијска значајна нит лепоте Бранковог кола.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи