Месец српске културе у Мађарској

Манифестација "Месец српске културе у Мађарској" одржаће се од 13. септембра до 14. октобра у организацији Културног и документационог центра Срба у Мађарској, а под покровитељством Самоуправе Срба у Мађарској. Изложбе, представе, концерти - део су овогодишњег богатог културно-уметничког програма.

Поводом Месеца српске културе у Мађарској припремљен је богат културно-уметнички програм, који ће се изводити у Будимпешти, Печују, Батањи, Сантову, Помазу, Сегедину, Кечкемету, Ловри, Калазу...

Свечано отварање манифестације је 13. септембра, када у Националном плесном театру у Будимпешти гостује Књажевско-срски театар из Крагујевца са представом „Сеобе".

Програмом манифестације предвиђене су многобројне изложбе, представе за децу и одрасле, образовно-забавни програм за ђаке, модна ревија шешира Исидоре Бјелице...

У Будимпешти ће бити приказан филм „Мирис кише на Балкану", а најављено је и присуство редитеља Љубише Самарџића.

У Српском културном центру, 28. септембра у Будимпешти ће се одржати сусрети писаца из Србије и дијаспоре - „Пештански књижевни омнибус". Учесници су писци из Мађарске, Србије, Румуније, Немачке, Италије, Француске, Босне и Херцеговине и Аустрије.

„Фолк фест" се одржава 29. септембра у Калазу. Учествују КУД-ови - Табан, Рузмарин, Опанци, Ловра, Банат, Весели Сантовчани и специјална гошћа из Бања Луке.

Поводом 1700 година од проглашења Миланског едикта, будимпештански Српски културни центар ће 4. октобра посветити вече том јубилеју. Промовисаће књигу „Константинов град - старохришћански Ниш" аутора др Мише Ракоције, а учесници су др Ксенија Голуб, др Зоран Вукосављев, др Татјана Стародупцев и Коста Вуковић.

Завршна свечаност Месеца српске културе је 14. октобра а посвећена је књижевнику и дипломати Јовану Дучићу, од чије смрти је прошло 70 година. Поезију Јована Дучића казиваће драмски уметник Милан Рус, а концерт ће одржати квартет "Сенсартика".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи