"Зрно лудости" и други снови

Драган Јаковљевић, двоструки узастопни добитник угледне песничке награде "Златни Орфеј", која се сваке године у Франкфурту додељује најдаровитијем песнику у српској дијаспори, објавио је ових дана нову збирку са награђеним песмама, док за јесен припрема књигу есеја којом "цинкари живот".

С озбиром на то да Јаковљевић већ скоро две деценије живи и ствара у Будимпешти, објављена књига је двојезична, па у његовим стиховима имају прилику да уживају читаоци и на српском и на мађарском језику.

Међу песмама које је на мађарски језик превео Јанош Сомора, а објавио Културни и документациони центар Срба у Мађарској, нашле су се и две које су прошле и ове године на анонимном књижевном конкурсу у Франкфурту награђене „Златним Орфејем" - песме „Траг" и „Зрно лудости", по којој је збирка и добила име.

У рецензији коју је написала за ово издање, књижевница Исидора Бјелица каже да је поезија Драгана Јаковљевића за читаоца лаика она која лечи душу и препознаје оно најсуптилније у нама, а за посвећеног лирског адепта чудесна ризница невероватних емотивних и мисаоних референци.

„Она има исту јачину дејства и на сасвим обичног читаоца као и на иницираног посвећеника и то је оно што је чини тако магичном, а опет тако једноставном и осуђеном на вечност. Оно што посебно фасцинира је чињеница да сваком својом песмом изнова спроводи ту своју игру емотивне и гносеолошке потраге за смислом и лепотом и то увек разрешава истом јачином и успехом. Таленат једног песника управо се препознаје по његовој могућности да напише не једну, него десетине песама исте снаге и метафизичког потенцијала, а управо то Јаковљевићу полази за руком на готово волшебан начин", написала је, поред осталог, Исидора.

Поезија Драгана Јаковљевића ових дана се нашла и на страницама Антологије српског песништва Југоисточне Европе, коју су заједнички приредили књижевници Славомир Гвозденовић из Румуније и Миодраг Јакшић из Београда. Неколико месеци пре тога неке од његових песама објављене су у зборнику "Арте стих", заједно са стиховима стотинак наших најзначајнијих песника.

Јаковљевић, који иначе уређује будимпештанске „Српске недељне новине", до сада је објавио десетак књига различитих жанрова. За јесен најављује излазак своје нове књиге есеја „На други поглед", којом, како сам тврди „цинкари живот".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи