Дијаспора и Срби у региону у делокругу МСП-а

Министарство спољних послова Републике Србије ће Законом о изменама и допунама Закона о министартвима који је усвојен 29. августа преузети надлежности из Закона о дијаспори и Србима у региону за које је предвиђено да обављају искључиво министарства.

Посланици Скупштине Србије су 29. августа усвојили су Предлог закона о изменама и допунама Закона о министарствима, којим је предвиђено да Влада Србије има 18, уместо досадашњих 17 министарстава јер ће Министарство финансија и привреде бити подељено на два ресора. За предлог овог закона гласало је 128 посланика, а његово усвајање је било предуслов за реконструкцију Владе Србије.

Овим законом предвиђено је да се у Закону о министарствима у члану 5. који се односи на делокруг Министарства спољних послова дода став два који гласи: „Министарство спољних послова обавља послове државне управе у области односа Републике Србије са дијаспором и Србима у региону ­као и друге послове који су одређени законом којим се уређује остваривање веза дијаспоре и Срба у региону са матичном државом и другим законима".

Министарство спољних послова Републике Србије ће Законом о изменама и допунама Закона о министарствима преузети надлежности из Закона о дијаспори и Србима у региону за које је предвиђено да обављају искључиво министарства. Допуна Закона се односи на предлагање аката Влади (нпр. измене Закона) и предузимање мера за утврђивање политике Владе према дијаспори и Србима у региону (нпр. доношење и измене правилника). На овај начин је превазиђен законски вакум у домену дијаспоре и Срба у региону који је постојао након што је укинуто Министарство за дијаспору и Србе у региону, 2012. године.

Владина Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у складу са Уредбом о оснивању врши стрyчне послове за потребе Владе и надлежних министарстава који ce односе на: праћење положаја држављана Репyблике Србије који живе изван Репyблике Србије; подршкy процесy побољшања yслова за остваривање бирачког права држављана Репyблике Србије који живе y иностранствy; помоћ y очyвањy и развојy дyховне, националне и кyлтyрне самобитности српског народа изван Репyблике Србије; побољшање веза исељеника, држављана Репyблике Србије који живе y иностранствy и њихових организација c Репyбликом Србијом; информисање исељеника, држављана Репyблике Србије y иностранствy, o политици Репyблике Србије; помоћ y процесy yкљyчивања исељеника, лица српског порекла, лица, пореклом из Србије и држављана Репyблике Србије који живе y иностранствy y политички, економски и кyлтyрни живот Репyблике Србије и њихов повратак y Репyбликy Србијy.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи