Два века "Новина сербских"

Поводом 200 година од изласка првих српских новина у Бечу, "Службени гласник" је објавио репринт издања "Новина сербских" из 1813. и Новина србских из 1834. год, фототипско издање Сретењског устава и књигу "Димитрије Давидовић" Радоша Љушића.

Први број "Новина сербских" у Бечу изашао је 13. августа 1813. године. Покретачи и уредници ових новина били су Димитрије Давидовић и Димитрије Фрушић, српски студенти медицине у Бечу.  На њих су се надовезале службене новине које је уређивао Давидовић у Кнежевини Србији од 1834. године.

Издавач "Службени гласник" објавио је, поводом јубилеја - 200 година службених гласила, репринт издања Новина сербских из 1813. и Новина србских из 1834. године, фототипско издање Сретењског устава, као и књигу "Димитрије Давидовић" аутора Радоша Љушића. 

Имајући у виду да је српска периодика 19. века непотпуна и да је и сама архивска грађа тек делимично сачувана, службене новине представљају неисцрпан и незамењив извор за правну, политичку и културну историју Србије, истичу у "Службеном гласнику".

Поред тога, службене новине представљају збирку свих важећих правних аката у држави Србији.

Прво издање књиге о Давидовићу објављено је 2006. уз поднаслов "Оријентални новинар, европски политичар". То је најкомплетнији приказ живота и рада изузетног човека, родољупца, истрајног борца за утемељење српске државе и српског језика, пионира српског новинарства.

Јубиларна издања биће представљена 3. септембра у Клубу-књижари-галерији Гласник, а о њима ће говорити в.д. директора "Службеног гласника" Радош Љушић и новинари Нино Брајовић и Јосип Бабел.

ЈП Службени гласник организоваће и свечану академију поводом "200 година службених гласила", 18. септембра у Народном позоришту у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи