Црквена слава у Цириху

Црквена општина Успеније Пресвете Богородице у Цириху обележила је своју крсну славу и окупила велики број верника, домаћих и страних гостију.

Након одржане литургије, ломљен је славски колач и како то традиција налаже, одабрани нови кумови за идућу годину, јавља за Програм за дијаспору РТС Драгана Влаисављевић из Цириха.

Домаћин, протојереј др Мирослав Симијоновић, обратио се верницима, честитавши им овај велики празник, а посебно је поздравио др Петера Витвера, великог познаваоца православне вере, који је прошле године организовао изложбу „Парче неба на земљи - источне цркве" у градској кући у Цириху.

Др Петар Витвер је обавестио јавност је да покренуо иницијативу за признавање православне вере у кантону Цирих и да ће 30. августа бити потписан споразум између Црквене општине и кантона Цирих као први корак ка признавању православља.

„Ово је велика ствар за све нас, наша деца у будућности неће морати да траже посебна оправдања за изостанак из школе, или са посла због православног Божића или Васкрса. Господину Витверу желим да захвалим за велику помоћ коју нам је прижио у овом процесу", истакао је домаћин, отац Мирослав Симијоноовић.

По завршетку литургије у црквеној сали организован је пригодан програм.

Овом догађају, између осталих су присуствовали Бора Бронза, амбасадор Босне и Херцеговине у Швајцарској, Предраг Мандић, вицеконзул Републике Србије генералног Конзулата у Цириху.

„Први пут сам овде, што неће бити и последњи. Верујем да ће се наше везе продубљивати у наредним годинама", истакао је Бронза, амбасадор БиХ у Швајцарској.

Вицеконзул Предраг Мандић је поздравио присутне, нагласивши добру сарадњу између Генералног конзулата РС у Цириху и Црквене општине Успенија Пресвете Богододице.

„Желео бих и да похвалим унутрашњости цркве, која заслугом свештенства ове цркве, а посебно оца Мирослава, који је осликава, сваким даном изгледа све лепше. Желим свима да честитам овај велики празник, а домаћинима срећну славу", рекао је Мандић.

Славње је наставњено уз богату посну трпезу и певање српских народних песама, као што су „Тамо далеко" и „Ој Мораво".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи