Горко сведочанство о заточеништву

У Отави, главном граду Канаде, представљена је књига "1335 дана" Ђорђа Шувајла. Књига је аутентично сведочење логораша, Србина из Сарајева који је 1335 дана био заточен у муслиманском логору "Силос" у месту Тарчин. "Одлучио сам да запишем да се не заборави", каже аутор.

Припадницима српске дијаспоре у Отави представљена је књига "1335 дана", потресно ауторско сведочанство о рату у Босни и Херцеговини, 1992-1995. Књига је аутентично сведочење логораша чија је једина кривица, као и огромне већине других, била национална припадност, у овом случају српска.

На 300 исповедних страна реч је о доживљеној физичкој и психичкој тортури, дискриминацији и погаженим људским правима. Књигу је написао и читаоцима представио Ђорђо Шувајло, Србин из Сарајева који је 1335 дана био заточен у муслиманском логору "Силос" у месту Тарчин, тридесетакак километара од Сарајева ка Мостару.

Шувајло је ухапшен као цивил, изведен из родне куће на самом почетку рата, јуна 1992. и спроведен у хладну бетонску ћелију "Силоса" из које ће бити пуштен на слободу тек у јануару 1996, после 1335 дана и потписивања Дејтонског споразума.

"Одлучио сам да запишем да се не заборави. Ово је моја прича. Ово је прича о 1335 дана мучења и голготе", записао је аутор у уводу књиге.

Објашњавајући пориве да две деценије по свом заточеништву, ипак није књижевник, проговори писаном речју, Ђорђу Шувајло каже да је "теран унутрашњим немиром одлучио да злочине запише и горко (лично) искуство пренесе потомцима".

"Знао сам да за мене рат није престао, а можда је паметније све ратове водити оловком и папиром", изјавио је Шувајло.

Упитан да ли његова књига може променити негативну перцепцију Срба, аутор је одговорио да "књига по себи не може променити ништа".

"Али", додао је, "прочитана књига може омогућити отпочињање дијалога са Канађанима, Американцима, Аустралијанцима и другима с којима већ годинама живе и избеглице из БиХ, припадници српске дијаспоре".

Књига "1335 дана" у Отави је представљена у црквено-школској општини "Свети Стефан" ангажманом координаторке културних активности Српског фестивала Снежане Јакшић.

Књигу је издао Савез логораша РС у Аустралији, штампана је на српском језику у Сиднеју (издање на енглеском је у припреми) и регистрована у Националној библиотеци Аустралије.

До избијања рата у БиХ и одвођења у логор Ђорђо Шувајло (53) радио је као комерцијалиста у Сарајеву. По престанку рата, у Аустралији окупља породицу с којом тамо и данас живи, укључујући две кћерке-дипломце аустралијских универзитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи