Српском песнику награда "Мати Ангелина"

Повод за окупљање песника и уметника у фрушкогорском манастиру Крушедол, задужбини Бранковића, на дан манастирске славе, био је нова награда на нашој књижевној сцени, установљена у славу српске деспотице и задужбинарке Ангелине Бранковић, преподобне мати Ангелине.

Иако по пропозицијама нису постојала жанровска ограничења, као најлепши атом света, победила је поезија. Први добитник књижевне награде Деспотица мати Ангелина је српски песник из Чикага Ђорђе Николић, за збирку Ви нисте од овога света у издању СКЗ.

Он каже да је то његова ходочасна књига којом враћа дуг отаџбини, роду, језику и вери. Тешко здравствено стање брата спречило га је да дође на Фрушку Гору. У његово име награду је примио председник Матице српске Драган Станић, а уручио му је академик Матија Бећковић, први добитник светске православне књижевне награде Богородица Тројеручица, на чији предлог је чудотворка игуманија Хиландара и целе свете Фрушке Горе постала слава српских песника.

„Сада се новоустановљена награда мати Ангелина повезала са Богородицом Тројеручицом и Ђорђем Николићем, који је један од песника наше „поскитане" књижевности", рекао је Матија Бећковић.

„Ако Матица српска јесте, онда она јесте чувар памћења српског народа. У том смислу за мене као председника Матице српске била је част јер је Ђорђе Николић изразио жељу да ту награду прими на овом светом месту, у Крушедолу и да та награда буде причувана до његовог доласка и предата на књижевном програму у Матици српској. Ако награда која носи име Мати Ангелине има смисла онда има искључиво смисла јер подржава ону књижевност која чува трагове људског духа онако како то и наша Црква чува толико векова", рекао је Драган Станић.

Књига Ви нисте од овог света по садржају, порукама и духовном обиљу које чува у представљеном свету пониклом на српској и светској духовној баштини, међу 40 књига издвојила се сродношћу поетике Ђорђа Николића и концепције награде Деспотица Мати Ангелина, пише у образложењу жирија који је радио у саставу Софије Љуковчан, Биљана Крстић, Милице Јефтимијевић Лилић, Милан Ненадић и Радован Влаховић.

Ђорђе Николић је емигрирао у Америку почетком седамдесетих година. У Чикагу је председник Српске народне библиотеке и редовни члан нјвећих америчких академија и удружења. Један је од оснивача управног одбора познатог чикашког Центра за поезију,у коме сваког месеца, под окриљем једног од најзначајнијег музеја на свету, чикашког Арт института наступају амерички и српски песници, чиме је увео у репертоар и ћирилицу и српске књижевнике који гостују у Америци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи