Предаја цркве (не) тече по плану

Верници око римокатоличке цркве Нојлерхенфелд у шеснаестом бечком округу, која треба да буде поклоњена општини Српске православне цркве у Бечу, не одустају од своје борбе, али је Бечка надбискупија саопштила да ће предаја ићи по плану.

Римокатолички верници су Ватикану упутили ново писмо у којем су изнели своје неслагање са гашењем парохије, односно њеном припајању другој.

Прошле године Ватикан је дао право верницима у вези жалбе због распуштања парохије, али је уједно одобрило предају цркве СПЦ.

Међутим, Ватикан је критиковао што савет свештеника бечке надбискупије није био консултован. То је у међувремену урађено и Ватикан је дао пристанак, потврдила је Бечка надбискупија.

Из надбискупије поручују да ће предаја цркве тећи по плану.

"Из Рима нисмо добили никакву забрану ни захтев да обуставимо наш план", објаснио је један портпарол надбискупије.

Почетком јуна се мислило да је одлука о поклону цркве Нојлерхенфелд од стране бечке надбискупије српској православној парохији коначно решена ствар.

Бечка надбискупија је тада саопштила да ће цркве, то јест парохије Нојлерхенфелд и Мариа Намен од јесени бити спојене, и да ће црква Нојлерхенфелд бити предата српској православној парохији у Бечу, као што је било одлучено пре скоро три године.

Одлука о поклону цркве наишла је на противљење парохијана пре свега Пољака, који су били окупљени око цркве Нојлерхенфелд.

У септембру ће, како је сада планирано, парохије Нојлерхенфелд и Мариа Намен бити спојене, као што је то био случај пре 1939. године.

Црква Нојлерхенфелд ће бити поклоњена Српској православној цркви, то јест најбројнијој православној цркви у Аустрији, која броји више од 100.000 верника у Бечу, и тренутно располаже са само три цркве.

Предаја цркве, како је раније најављено, уследиће три до четири месеца после спајања две римокатоличке парохије.

Бечки надбискуп кардинал Кристоф Шенборн је своју одлуку о предаји храма СПЦ образложио тиме да у Бечу постоји 172 римокатоличке цркве за око 750.000 католика, а да истовремено СПЦ има свега три храма за око 100.000 верника.

Кардинал инсистира да се због смањења католика верника ниједна црква не затвори већ да се поклони оним црквама које немају довољно богомоља, што се посебно односи на православне. Пре више година поклоњене су две цркве коптима.

Римокатоличка надбискупија у Бечу и општина СПЦ у главном граду Аустрије потписале су, почетком прошле године уговор о поклону римокатоличког храма у Нојлерхенфелду.

Нова црква замениће досадашњи храм Успећа пресвете Богородице у 17. кварту, који по величини није одговарао потребама верника.

Храм у Нојлерхенфелду, посвећен пресветој Богородици, изграђен је између 1733. и 1753. године под руководством неимара Андреаса Петролда и Волфганга Хилебранда.

Храм који Црквена општина добија на поклон далеко је већи од актуелне цркве и може да прими преко 1.000 верника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи