Игра у животу и књижевности

У галерији Народног универзитета "Божидар Аџија" у Београду, 12. августа, одржана је промоција књиге "Игра", књижевнице Светлане Матић из Беча и ауторке два уџбеника за учење матерњег језика у дијаспори. "Игра" је намењена деци у људима и људима у деци, истакла је ауторка на скупу.

О књизи су говорили професор књижевности Радмила Кунчер, заменик директора Народног универзитета „Божидар Аџија" и песник Живко Николић. Песме из књиге читала је Александра Матић, ученица седмог разреда основне школе у Бечу, која је имала и улогу илустратора.

Отварајући књижевни сусрет Живко Николић је истакао да је Светлана Матић поетеса, педагог и писац за децу. Песме у књизи имају, како је истакао, вишеструку улогу да са једне стране деци приближе свет књижевности, а и сам живот.

„Светлана је успела да са педагошког становишта поруке младима упути на прави начин", напоменуо је он.

Радмила Кунчер је истакла да Светлана Матић има флуид песника, јер кроз уметничке облике исказује своја осећања и ставља их читаоцима на располагање.

„Неке од песама Светлане Матић су се заслужено нашле у разним антологијама. Треба од српске дијаспоре учити како се воли Србија, што се најбоље може сагледати кроз њене родољубиве песме „Србија је моја земља" и „Песма Београду", закључила је Радмила Кунчер.

Кунчер је нагласила да данас земља Србија нема јасну стратегију образовања деце у дијаспори и да јој треба посветити већу пажњу јер, како је рекла "ми који предајемо матерњи језик смо амбасадори наше културе." 

Обраћајући се присутнима, ауторка је напоменула да је књига „Игра" намењена деци у људима и људима у деци. Посебно је нагласила подршку породице која јој је неисцрпан извор из кога добија снагу и креативност за педагошки рад са децом, која су како је подвукла, њен живот и инспирација у писању.

О Светлани Матић, њеном просветном ангажовању и књизи говорили су и проф. др Драго Пантић  и дечји писац и књижевни критичар Радомир Мићуновић.

"Светлана Матић је једна од оних наших неотуђених учитељица у туђини, које чувају свој завичај у души и поједине делиће тог драгоцења уплићу у празничне венчиће својих песама као цветове невена и смиља и босиља, који им миришу на детињство и рану младост и разгаљују им печалбарски живот и сету.

Тако ће Светланини пријатељи и ђаци, наши млади земљаци расути по туђем свету, у песмама своје учитељице доживети или бар наслутити пределе и боје и мирисе своје отаџбине, тог идиличног завичаја својих родитеља и рођака и заволеће их", написао је Добрица Ерић у предговору књиге.

Присутне је у име СКПД  „Просвјета" из Беча поздравио председник проф. Срђан Мијалковић, истичући велико ангажовање Матићеве у удружењу и њену улогу у културном повезивању Срба у дијаспори и Срба у матици.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи