Путем корена - Лугано у Београду

Српско културно удружење из Лугана „Десанка Максимовић“ стигло је у домовину „путем корена“. Иако постоји већ 18 година, удружење се по први пут представило у отаџбини.

Културно удружење из Лугана које са поносом носи име Десанке Максимовић, одржало је презентацију свог досадашњег рада у кући Ђуре Јакшића у Скадарлији, чији је чест гост била и наша велика песникиња.

„Пут нашег културног рада започео је давне 1995. године са идејом да деца и омладина која су рођена у Швајцарској или су 90-их променила место становања, не забораве своје корене, своје порекло и лепу и вредну српску реч" рекла је на почетку презентације Милица Радивојевић, представник за медије удружења "Десанка Максимовић".

„Први наши сусрети и прве пробе фолклора одржавале су се у Teatro Radice - Театар Корени који је својим именом обележио пут нашег удружења. Од нашег првог наступа пред публиком, 1996. године, па до данас, учествовањем на разним манифестацијама у организацији општине Лугано, као и на фестивалима у Шпанији, Италији, Аустрији, наше удружење промовише српску културу и традицију на најбољи начин" каже Милица и додаје:

"Свих ових година трудили смо се да скромним новчаним средствима помогнемо онима којима је помоћ потребна. Пошиљкама лекова, донацијама, хуманитарним акцијама, трудимо се да интервенишемо у правом тренутку на правом месту."

Задњих година удружење организује манифестацију „Дани српске културе у Лугану - Десанкини дани". Садржај манифестације чине изложбе икона, слика и фотографија српских манастира , промоције књига, изложба српске народне ношње, позоришне представе и наступи фолклора. Од ове године, у финансирање „Десанкиних дана" укључило се и Минстарство културе и информисања Републике Србије.

Ово је иначе прво гостовање удружења у Србији.

Дружењу и представљању Србије кроз стихове, музику и игру присуствовали су представници Амбасаде Швајцарске у Србији, вице-конзул Михаел Остојић и заменик амбасадора Жан Лик Еш, представници Министарства културе и информисања, Канцеларије за дијаспору, Матице исељеника и многи други гости и драги пријатељи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи