Доктор за голубове

Једна нова изложба о Николи Тесли привлачи велику пажњу у америчкој савезној држави Индијани. Изложено је много фотографија, а велику пажњу привлачи и "тесла аутомобил". Наш дописник Александар Жигић је међу бројним посетиоцима затекао и човека чији је отац својевремено помогао чувеном научнику.

Изложбу посвећену Николи Тесли у месту Меривил у северној Индијани отворили су ентузијасти, Срби треће и четврте генерације, који желе да о нашем научнику што више знају млади који ту расту, али и Американци. Дороти Пауновић нам је показала велики број детаља о Тесли, од фотографија до "тесла аутомобила", изложеног пред улазом, до имиџа пред гуглом који показује научникову љубав пред голубовима.

Др Раде Пејић, који држи предавања о Тесли испричао нам је једну интересантну анегдоту.

„Пејићев отац Славко који је такође хирург срео се са Теслом у Њујорку више пута. Тесла је волео голубове, имао их је у стану, правио је кавезе за њих...Ишао је до библиотеке у Њујорку и тражио оне који имају сломљена крила и ноге да би их излечио. Кад је упознао Пејићевог оца, Тесла га је питао како може помоћи голубу са поломљеном ногом. Тесла и његов отац узели су кутију за ципеле, направили две рупе у средини, да би кроз њих могле да прођу ноге голуба, како би се тело голуба одмарало и скинула тежина са ногу", испричао је Пејић.

Старешина цркве Свети Сава у Меривилу и отац Марко Матић, у чијим је просторијама отворена изложба, каже да ово није једина веза Николе Тесле са овом заједницом, јер је он био кум на освећењу раније верзије цркве.

„Никола Тесла, коме је данас посвећена изложба, је био кум другог храма. Кад се храм завршио 1938. године, није могао да присуствује лично освећењу, али је послао донацију и прилог и замолио Михајла Дучића да га представља", каже протојереј Марко Матић из
цркве Свети Сава, Мерилвил, Индијана.

Изложба без сумње показује да је Теслино име све популарније име у Америци.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи