Промоција књига Светлане Матић у Кладову

Ауторка књига за децу из Беча, чланица Удружења књижевника Србије Светлана Матић, представила је свој ауторски опус у оквиру манифестације "Кладовско лето". Светлана Матић је ауторка и два уџбеника за учење матерњег језика у дијаспори - буквара „Наш језик" и „Наставних листова за наставу на матерњем језику."

Центар за културу Кладова је 2. августа у башти Дома омладине, а у оквиру манифестације „Кладовско лето" представио досадашње педагошко и књижевно стваралаштво Светлане Матић, професорке матерњег језика из Беча, јавља за Програм за дијаспору Жаклина Николић, директорка библиотеке "Центар за културу" Кладово.

Светлана Матић већ дуги низ година ради на промоцији српског језика и културе у дијаспори, и ауторка је два уџбеника за учење матерњег језика у дијаспори - буквара „Наш језик" и „Наставних листова за наставу на матерњем језику."

Кладовскј публици је досадашњи педагошки рад и стваралаштво Светлане Матић приближио Драган Новаковић, дипломирани економиста из Кладова, који је прочитао њену биографију.

Обраћајући се присутнима, Светлана Матић је нагласила да са породицом проводи годишње одморе у Брзој Паланци, која се налази у општини Кладово, заједно са супругом који потиче из овог краја.

"У Бечу има пуно ђака који потичу из ових крајева, па се трудим да заједно са њима промовишем општину Кладово и подунавски регион", нагласила је Светлана Матић.

Говорећи о значају очувања матерњег језика, истакла је небригу државе Србије о својим грађанима који живе у дијаспори, нагласивши потребу већег улагања у знање и информационе технологије које су будућност, као и на потребу отварање већег броја српских допунских школа, којих до сада има само у седам земаља у свету и чијом је наставом обухваћено само 4700 ученика српског порекла.

„Треба радити на подизању нивоа опште културе наших људи. Ми који живимо и радимо као педагошки посленици ван матице смо уједно и њени амбасадори културе, а главна мисија нам је очување српског језика, јер се само културом може очувати и одбранити наш идентитет", нагласила је Матићева.

У музичком делу програма наступили су Милан Ћирић и Никола Ивановић.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи