Кораци напред у економској сарадњи

У Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у региону одржан је састанак на тему економске сарадње дијаспоре са матицом. Састанку су присуствовали директорка Канцеларије др Славка Драшковић, председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону Драган Станојевић и председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић са сарадницама.

Председник Привредне коморе Србије, Жељко Сертић, рекао је да је неопходно створити услове и амбијент за улагање, а да би се то остварило неопходан  је читав низ законских промена али и промене у начину рада и пословања.

Драган Станојевић, председник Скупштине дијаспоре, предочио је кораке које ће представници дијаспоре предузети према институцијама Републике Србије у складу са закључцима последње седнице Скупштине који између осталог предвиђају јачу економску сарадњу матице и дијаспоре.

Директорка Драшковић је представила пројекат „Запослимо Србију уз помоћ дијаспоре", који функционише по мексичком моделу завичајних удружења, а прилагођен је Србији. Тим Канцеларије који ради на овом пројекту тражио је од локалних самоуправа да достави све потенцијале општина у које би инвеститори из дијаспоре могли да улажу. Како је рекла, тражене су и извесне погодности за дијаспору, са фиксним условима који се не би мењали током трајања посла у виду повећања такси, што се догађало у претходном периоду.

На састанку се говорило се и о Инвестиционој конференцији у Москви, која ће бити одржана 30. октобра и на којој ће бити представљени економски пројекти из Србије потенцијалним руским инвеститорима.

Славка Драшковић је истакла да је руска дијаспора претежно економска и врло млада што је представила као велику шансу за Србију и оценила да је важно да се заједничким снагама ова конференција што боље организује.

Драган Станојевић, председник Скупштине дијаспоре али и скупштински делегат Русије, Украјине и Белорусије и један од највећих извозника домаћих производа у ове земље, укључиће се у организацију Конференције и повезати Комору са другим руским, украјинским и белоруским инвеститорима.

У наредном периоду планирано је да се економска сарадња интензивира на релацији Србија - Русија кроз оснивање бизнис клуба, који би окупљао наше привреднике једном месечно, рекао је председник Коморе.

Међународна бизнис конференција у Србији „Квантни скок", планирана je за 3. и 4. октобар 2013. године. Поред предавања представника великих компанија попут Гугла и Мајкрософта, jедна сесија ће бити посвећена дијаспори. Сесија ће бити подељена у два сегмента: економска дијаспора и научна дијаспора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи