СОС за "Спону"

У новој, изнуђеној епизоди принудно редукованих активности, Културно информативни центар Срба у Македонији „Спона", наставља деловање без властитог простора. Просторије „Споне" у центру Скопља, принудно су затворене због беспарице и немогућности редовног плаћања најамнине.

Информацију о принудном затварању изнајмљених просторија Центра, чланове Споне није изненадила јер је то најављивано последњих неколико месеци. О томе су обавештене све релевантне институције, али изгледа да ће то стање Спона морати да реши - самосналажењем.

Протекли период продужених надања у могућност премошћивања проблема испуњен је серијом апела, ургенција, обавештавања надлежних, партнерских и других позваних и непозваних, како у матици Србији, тако и у Македонији, за помоћ, подршку, сарадњу, узајамно помагање... Изузев појединих искрених покушаја представника институција са којима је Спона сарађивала, или то чини и сада, углавном није било плодног одзива. Некад чак ни цивилизованог одговора, макар и негативаног.

Обуставе услуга

Суморне претпоставке оваквог епилога, засноване су на, може се рећи седмогодишњим искуствима деловања у Спони, увек готово на ивици одрживости програмског плана због ограничених финансијских средстава.

Привременим затварањем просторија Центра, од јула, због недостатка средстава обустављене су и значајне активности и услуге Споне.

Просторије Споне биле су једини културни „српски пункт" у Скопљу где је члановима Центра, али и свим другим корисницима, свакодневно на услузи била бесплатна понуда солидног фонда књига, углавном донираних од Народне библиотеке Србије. Сада је то принудно обустављено.

Књига и настава

У простору Споне одржавани су и часови факултативне наставе српског језика, по пројектима који су у протекле три године организовани за полазнике у неколико група зависно од узраста. Професори српског језика у организацији Споне тај процес факултативне наставе на српском су спроводили како у Центру, тако и у Кучевишту и у селу Речица код Куманова, на северу земље.

Будући да је пројекат за одрживост те факултативне наставе у Скопљу и Речици одбијен на конкурсу Канцеларије Владе Србије за односе са дијаспором и Србима у региону, испада да је тим потезом потпомогнут прекид рада.

Неважно каквим су се критеријумима водили државни чиновници у комисији, успели су да прекину процес који је, више симболично и скромно, но ипак три године подржавао ресор бившег Министарства вера и дијаспоре.

То и неће бити нека утеха деци и родитељима полазника часова факултативне наставе на српском у Скопљу и Речици, који ће у септембру очекивати своје наставнице.

На жалост, наставе неће бити.

Часова (не)ће бити

У Скопљу већ годинама нема ни једног одељења са наставом на српском језику у редовном образовном процесу по програму просветних власти Македоније. У новонасталој ситуацији, од септембра неће бити факултативне наставе ни у Спони. На жалост, досадашњи полазници остаће ускраћени, баш као и школарци из села Речица, који су до сада постизали изванредне резултате. Само званична редовна настава на македнском, у сеоској школи где је становништво искључиво - српско.

У редовном просветном процесу у четири школе - Старо Нагоричане, Табановце, Куманово и Кучевиште, у свим разредима на матерњем српском језику ове школске године учило је око 180 основаца. У средњим школама наставе на српском нема ни у једном одељењу у Македонији.

На информативној вези

Овим изнуђеним, нежељеним потезом затварања просторија Споне обустављени су такође и бесплатни часови у радионици професора клавира, где су полазници били и млади са посебним потребама. Неће бити, док се не пронађе алтернатива, могућности ни за наставак организовања серијала књижевних радионица. У протеклом периоду у Спони је одржано више од 40 таквих радионица.

Нема услова ни за предавања (последње је било академика Владе Урошевића), за организацију песничких сусрета, ликовних изложби, филмских пројекција, трибина, презентација привредних потенцијала туристичких центара из Србије (последње је било представљање Туристичке оргаизације Златибор)...

Наравно, као и до сада, све активности Центра као и осталих асоцијација Срба и македонских културних организација са којима партнерски сарађујемо, редовно ће бити представљене на њиховом порталу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи