Позив избеглима из Хрватске и БиХ

До 31. августа је отворен Јавни позив расељеним лицима из Хрватске и Босне и Херцеговине да поднесу захтев за стамбено збрињавање, односно реконструкцију стамбених објеката у циљу повратка. Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије наглашава да нових рокова неће бити.

Влада Републике Хрватске је у априлу 2013. године донела Одлуку о стамбеном збрињавању повратника - бивших носилаца станарског права изван подручја посебне државне бриге. Захтев за стамбено збрињавање треба поднети до 31. августа Министарству регионалног развоја и фондова Европске уније у Хрватској или дипломатско-конзуларним представништвима Републике Хрватске у региону.

Бивши носиоци станарског права који имају у власништву оштећену кућу или грађевинско земљиште изван подручја посебне државне бриге могу поднети и захтев за стамбено збрињавање доделом грађевинског материјала.

Право на стамбено збрињавање имају повратници, избеглице, прогнаници, расељене особе - бивши носиоци станарског права у становима у друштвеном власништву, а који се желе вратити и трајно живети у Републици Хрватској, без обзира да ли се налазе изван или у Републици Хрватској.

Стамбено збрињавање бивших носиоца станарског права на и изван подручја посебне државне бриге осигурава се у градовима и општинама Републике Хрватске где су те особе пре 1991. године имале пријављено пребивалиште, односно користиле стан у друштвеном власништву. Ако то није могуће, одговарајуће стамбено збрињавање осигураће се на другим подручјима Републике Хрватске зависно и у складу с расположивим усељивим стамбеним просторима.

Сви детаљи се могу наћи на сајту Министарства регионалног развоја и фондова Европске Уније Републике Хрватске.

Избеглим особама из Босне и Херцеговине у земљама региона - Црној Гори, Хрватској и Србији, упућен је Јавни позив за добијање помоћи у реконструкцији стамбених јединица у циљу повратка у БиХ у оквиру Регионалног стамбеног програма.

Средства ће се осигуравати из контрибуција донатора у Фонду Регионалног стамбеног програма којим управља Развојна банка Савета Европе. Рок за подношења пријава је 31. август а сви детаљи се могу наћи на интернет страници Министарства за људска права и избеглице БиХ.

Пројекат Регионалног стамбеног збрињавања избеглих заједнички спроводе Србија, Црна Гора, Хрватска и Босна и Херцеговина, а прва средства за укупно 74.000 најугроженијих породица стићи ће у септембру. Тада почињу и конкретне активности, најављено је на састанку Управног одбора у Београду, одржаном средином јула.

Комесар за избеглице и миграције Србије, Владимир Цуцић, на том састанку је изнео податак да се у централној Србији налази 18 колективних центара, на Косову 11, док је такозваних неформалних чак више од 30.

Планирано је да се донаторским средствима за пројекат обезбеди пола милијарде евра, док ће партнерске земље, ЕУ, САД, ОЕБС и УНХЦР, обезбедити 84 милиона. На донаторској конференцији 2012. године у Сарајеву прикупљен је 261 милион евра и очекује се да ће додатна средства бити обезбеђена током спровођења програма.

Укупна вредност Регионалног стамбеног програма четири земље износи 584 милиона евра, а Србије 335 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи