Потенцијали родног града

Новоизабрани председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону, као делегат из Руске Федерације, Украјине и Белорусије Драган Станојевић, посетио je родни град Прибој и разговарао са председником општине Лазаром Рвовићем. Разматране су могућности за већа улагања дијаспоре у прибојску општину и боље повезивање са матицом.

Радном састанку су присуствовали и председник Скупштине општине Саша Василић и помоћник председника општине за локални економски развој Крсто Јањушевић.

Mотив овог радног састанка било је тражење нових механизама за успешнију сарадњу матице и дијаспоре, као и Прибојаца у расејању са својим родним градом. Највише се разговарало о актуелним проблемима са којима се сусреће општина, локално руководство и грађани Прибоја, а разматрани су и бањски и привредни потенцијали Прибоја.

Председник општине Лазар Рвовић је у разговору са новоизабраним председником Скупштине дијаспоре и Срба у региону изразио своје задовољство што је на ту функцију изабран човек из Прибоја, видећи то као могућност за привлачење инвеститора у општину Прибој, посредством институцијализованог система, Скупштине дијаспоре и Срба у региону.

"Прибојска бања је највећи потенцијал општине Прибој. Општина није власник земљишта, али јесте сервис за инвеститоре и неко ко ће кроз тај посао обезбедити радна места за своје грађане. Када се употпуни туристичка понуда и повежу бањски туризам са културним и историјским споменицима које имамо, неће бити празног хода за потенцијалне туристе", рекао је председник општине Лазар Рвовић.

Станојевић је истакао да је потребно направити стратегију заједничког деловања дијаспоре и општине.

"Формирање одељења за сарадњу са дијаспором би било најбоље решење, јер би на тај начин општина била у сталном контакту са дијаспором, заједнички би се радило на томе како да се искористи потенцијал дијаспоре за инвестирање у општину", рекао је Станојевић.

На крају састанка договорено је да се при Канцеларији за ЛЕР формира одељење за сарадњу са дијаспором са ажурнијом базом података и бољим умрежавањем, као и да се прикупи документација на основу које би потенцијални инвеститори из иностранства, а посредством наше дијаспоре, разматрали могућности за улагање у општину Прибој.

Крсто Јањушевић, помоћник председника општине задужен за локални економски развој рекао је да су се током ове посете искристализовале идеје о сарадњи.

"Дијаспора је један од наших највећих ресурса, који се у формално-правном смислу не види", рекао је Јањушевић, честитајући Драгану Станојевићу избор на важну функцију.

У име општине Прибој, председик општине Лазар Рвовић поклонио је Драгану Станојевићу монографију Жемчужины Сербии (Бисери Србије), писану на руском језику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи