Деведесет девет бисера фотографије

Изузетна изложба "Бисери српске фотографије" отворена је 17. јула у галерији "Остен", у Скопљу.

Изложба „Бисери српске фотографије" реализована је у коорганизацији Дирекције за културу и уметност и КИЦСМ Спона, уз подршку Амбасаде Србије, а носилац изложбе је Фото-савез Македоније. Изложба је део манифестације Скопско лето и део програмског обележавања пола века од катастрофалног земљотреса који је погодио главни град Македоније, 26. јула 1963. године.

„Овом значајном приликом морам да поменем нашег почившег колегу Драгољуба Тошића, који је вредно сакупљао ове радове" рекао је на отварању изложбе председник Управног одбора Фото-савеза Србије, Бранислав Бркић.

"Тај број радова премашио је 2000 и дошли смо до закључка да би те радове требало приказати јавности. Направили смо избор од 99 радова. Неко се пита зашто тај број - па зато што прича није завршена. Овде смо хтели да покажемо како је изгледао живот у том периоду, од 50-тих до касних 80 тих година у Србији" рекао је Бранислав Бркић.

Мирослав Предојевић, председник Уметничког савета Фото-савеза Србије, заслужан за селекцију радова одабраних за изложбу у Скопљу, истакао да је посебна част представљање тих дела у склопу манифестације Скопско лето.

"Велика нам је част што смо као представници Фото-савеза Србије у прилици да у вашем граду представимо изложбу Бисери српске фотографије. Ова изложба у нашем Савезу заузима значајно место. Фото-савез Србије има значајну богату архиву из прошлог века. Одатле је и ова селекција. Сада је настављена у овом веку новом архивом" рекао је Предојевић и истакао посебну захвалност председнику Бори Рудићу испред Фото-савеза Македоније од ког је идеја о изложби и потекла.

Изложбом "бисера српске фотографије" се огледа пресек дугогодишњег уметничког деловања 50 еминентних стваралаца фотографије, међу којима су: Станоје Бојовић, Милош Павловић, Војислав Маринковић,  Бранибор Дебељковић, Иво Етеровић, Томислав Петернек, Ђорђе Букулица, Јован Миљковић, Видоје Мојсиловић, Драгољуб Тошић, Миодраг Ђорђевић, Горан Малић, Радисав Филиповић и многи други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи