Београђанка на музичкој сцени Квебека

Оперска певачица, Београђанка Мартина Говедник, која скоро деценију живи у Монтреалу, све је запаженија на музичкој сцени канадске провинције Квебек. Наступa 12. маја на концерту "Једна француска ноћ" са Монтреалским интеркултурним оркестром.

Мартина Говедник, која скоро деценију живи у Монтреалу, наступиће 12. маја певајући арије Кармен и Далиле, на концерту "Једна француска ноћ" (Une nuit francaise) са Монтреалским интеркултурним оркестром (Orćestre Interculturel de Montreal) којим диригује Румунка Силвија Табор.

Прошлог месеца имала је солистички концерт "Причај ми о љубави" у монтреалском храму квебечке уметности Place des Arts.

Реч је о франкофоној варијанти концерта "Причај ми о љубави на седам језика" у серији "Француске песме" Друштва за очување и подстицај израза кроз песму на француском језику.

Уз пратњу пољске пијанисткиње Јустине Габздил, Мартина Говедник гласом мецо-сопрана пева делове оперских арија Кармен и Далиле, затим француске класичне мелодије Бизеа, Дебисија и Фореа, али и популарне шансоне Едит Пјаф и Жака Брела и две песме Курта Вајла у кабаре и танго стилу.

"Певачки реситал Причај ми о љубави на седам језика уз клавирску пратњу изводила сам у Отави, Торонту и другде у Канади, а за тај концерт заинересовани су и културни центри у Монтреалу, те наступам скоро сваког месеца", рекла је Мартина Говедник.

Она је једна од најактивнијих уметница класичне музике из Србије међу досељеницима нове генерације и гостовала је не само широм Канаде већ и у Француској, Немачкој и Пољској.

Нарочит успех остварила је улогом заносне Кармен у истоименој опери, а прошлог месеца са отавским ансамблом "Понтичело" тумачила је лик Марије де Буенос Ајрес у концертној верзији истимене опере Астора Пјацоле и певајући на лунфардо (танго) дијалекту шпанског језика.

Мартина Говедник је активна и у српској заједници у Монтреалу где при српској цркви Света Тројица води дечји хор и све бројнију певачку групу Бисери, с којом често приређује концерте попут мартовског Монтреалског пролећа, својеврсног омажа Београдском пролећу.

Самостално или с Бисерима, редован је учесник годишњег Српског фестивала у Отави, велике културно-уметничке и кулинарске манифестације српске заједнице у престоници Канаде.

Посебно место у репреторару ове уметнице имају песме са Косова. Одржала је концерте Песме са Косова - Песме Косову и објавила ЦД са косовским песмама. Део прихода од продаје биће, у сарадњи са добитницом награде за хуманитарни рад Радмилом Мићић из Торонта, упућен на Косово.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи