Концерт Христине Вуковић у Бечу

Прошле недеље је у Бечу, српска пијанисткиња Христина Вуковић одржала концерт на коме је, поред Чајковског, свирала и дела Дејана Деспића, Милана Милојевића, Василија Мокрањца и Корнелија Станковића. Као гост је наступила пијанисткиња Нелица Станојевић, а организатор је била СПКД "Просвјета Аустрија" из Беча.

У Бечу је 3. маја српска пијанисткиња Христина Вуковић одржала концерт у Галерији „Die Ausstellung" у осмом бечком округу у организацији СПКД Просвјета Аустрија. Извођена су и дела српских аутора, Василија Мокрањца, Дејана Деспића, Милана Милојевића, а посебан утисак на публику оставила је  једна од најлепших српских националних песама - Варијације на тему "Што се боре мисли моје" на чији текст је музику написао Корнелије Станковић, јавља  Служба за информисање СПКД Просвјета.

Програм који је представљен био је у првом делу романтичан (Чајковски), док је уметница у другом делу свирала композиције српских аутора. На самом крају програма свирала је Варијације на тему "Што се боре мисли моје".

Текст љубавне песме „Што се боре мисли моје" је написао српски кнез Михаило Обреновић, млађи син Кнеза Милоша и Књегиње Љубице . Кнез ју је, како се веровало, написао јер је био заљубљен у блиску рођаку Катарину Константиновић, али није смео да је ожени, да му не би пао углед у народу, а и вера му је бранила ту женидбу. Међутим, тек 2003. године је откривен оригинални документ са посветом који је кнез Михаило упутио за рођендан Клеопатри Карађорђевић (1835-1855), касније удатој Петронијевић. Документ је штампан управо у Бечу на француском језику и представља текст за нотни запис за Варијације за клавир. Наш истакнути композитор Корнелије Станковић, који је написао клавирску музику на текст ове песме, је први школовани српски музичар и зачетник и творац српске националне школе.

Као гост је наступила млада бечка пијанисткиња Нелица Станојевић, са делима Листа и Бетовена.

Концерту је присуствовало колико српских толико и аустријских посетилаца, као и љубитељи музике из Русије и Филипина. За неке посетиоце било је право откриће да чују класичну музику српских аутора, јавља Просвјета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи