"Просвјетин" мајски културни календар

СПКД "Просвјета" из Беча организује у мају концерт пијанисткиње Христине Вуковић, традиционалне Духовне разговоре, а "Просвјетини Дани културе Републике Српске у Бечу" одржаће се од 25. до 27. маја.

Српско просвјетно и културно друштво Просвјета Аустрија организује културне догађаје у мају. Позива све заинтересоване на концерт Христине Вуковић 3. маја. Христина је учествовала на првом Просвјетином српском Новогодишњем концерту 2012.

У првом делу програма који Христина свира је романтичан, Чајковски, док у другом делу свира композиције српских аутора. На самом крају програма свираће једну од најлепших српских националних песама - Варијације на тему "Што се боре мисли моје", где је музику написао Корнелије Станковић.

"Текст љубавне песме „Што се боре мисли моје" је написао српски кнез Михаило Обреновић, млађи син Кнеза Милоша и Књегиње Љубице. Кнез ју је, како се веровало, написао јер је био заљубљен у блиску рођаку Катарину Константиновић, али није смео да је ожени, да му не би пао углед у народу, а и вера му је бранила ту женидбу.

Међутим, 2003. године је откривен оригинални документ са посветом који је кнез Михаило упутио за рођендан Клеопатри Карађорђевић (1835-1855), касније удатој Петронијевић. Документ је штампан у Бечу на француском језику и представља текст за нотни запис за Варијације за клавир. Наш истакнути композитор Корнелије Станковић, који је написао клавирску музику на текст ове песме, је први школовани српски музичар и зачетник и творац српске националне школе", каже Христина Вуковић.

Просвјетини Духовни разговори се одржавају 11. маја на тему "Основе етике, духа, морала и части у Срба". Уводничар је др Раде Ст. Рајић из Београда.

"Просвјетини Дани културе Републике Српске у Бечу"  се одржавају од 25. до 27. маја. Гости су Зоран Костић, књижевник и песник, Миленко Јевђевић, песник, Гостимир Поповић, геополитички аналитичар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи