Избеглима продужен рок за пријаве за станове у Хрватској

Рок за подношење пријава за стамбено збрињавање избеглих из Хрватске продужен је у тој земљи до 31. августа ове године, док у БиХ истиче 7. маја, рекли су у Београду представници влада из Загреба и Сарајева, Ивица Прескар и Марио Ненадић.

"То је задњи воз за људе који немају решено стамбено питање да ли желе да се врате у Хрватску или се желе интегрисати тамо где тренутно живе", рекао је начелник сектора за стамбено збрињавање Министарства регионалног развоја и фондова ЕУ Хрватске Ивица Прескар, и додао да се то односи на оне са подручја изван посебне државне бриге.

На представљању регионалног програма стамбеног збрињавања, чији циљ је обезбеђивање трајних стамбених решења за око 27.000 најугроженијих избегличких породица (74.000 особа) у региону, његов регионални координатор Марио Ненадић казао је да програм "није замишљен као чаробни штапић за решење питања свих избеглих.

"Донатори су одлучили да се (програм) само односи на избегле између 1991-95. са простора земаља региона ", рекао је Ненадић, који је и помоћник министра за људска права и избеглице БиХ.

Он је указао да је Европска комисија, која је поред, САД, УНХЦР, и ОЕБС, подржала овај програм, јуче најавила изградњу првих 460 стамбених објеката, чиме се и оперативно покреће регионални стамбени програм.

Ненадић је навео да је у БиХ предвидјено да тим програмом буде решено стамбено питање 5.400 породица, од чега 1.800 бошњачких, 1.800 српских и исто толико хрватских, као и 2.400 повратничких породица и 2.400 породица интерно расељених особа.

За реализацију програма у БиХ биће уложено 101 милион евра, од кога држава БиХ треба да контрибуира 15 одсто, и то кроз нефинансијске контрибуције, а предвиђено је да се програм примењује четири године.

Прескар је указао да Хрватска већ 15-так година спроводи програм стамбеног збрињавања, у оквиру кога је обновљено 150.000 порушених кућа, а предато је 70.000 захтева за стамбено збрињавање.

Када се ради о стамбеном збрињавању бивших носилаца станарског права с подручја посебне државне бриге у Хрватској, конкурс је стално отворен, како је указао Прескар, и додао да је регионалним стамбеним програмом иницијално предвиђено збрињавање 3.500 породица, а његова примена биће пет година.

Он је указао да регионални стамбени програм касни јер донатори желе да буду сигурни у шта иду њихове паре, те су због тога административне процедуре дуге.

"Ми, без обзира на регионални програм, из властитих средстава радимо на стамбеном збрињавању повратника", рекао је Прескар и додао да се Хрватска обавезала и пошто је завршила преговоре са ЕУ, током којих је по овом питању била под мониторингом, да ће наставити са његовим спровођењем.

Када се ради о Србији, у првом таласу регионалног стамбеног програма у Србији ће бити збринуто 195 породица које су избегле из бивших југословенских република, изјавила је саветница у Комесаријату за избеглице и миграције Јелена Марић.

Она је додала да је планирано да у оквиру програма регионалног програма стамбеног збрињавања станове добије 16.780 породица у Србији или 45.000 људи избеглих из бивших југословенских република од 1991. до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи