Привредници из Србије у Санкт Петербургу

Привредно политичка делегација од 130 чланова из целе Србије отпутовала је у Санкт Петербург где ће остати до 25. априла. Организатор је Скупштина града Јагодине, а делегацију предводи њен председник и народни посланик Драган Марковић Палма.

У организацији Скупштине града Јагодине у Санкт Петербург је отпутовала привредно политичка делегација где ће остати до 25. априла.

Реч је о делегацији од 130 чланова из целе Србије у којој је 70 привредника који запошљавају више од десет радника и једанаест председника општина и градоначелника из Београда, Новог Пазара, Бачке Паланке, Пожаревца, Врања, Бачког Петровца, Трстеника, Неготина, Ћуприје... Делегацију предводи, председник Скупштине града Јагодине и народни посланик Драган Марковић Палма.

"Циљ посете је привредна сарадња са фирмама Санкт Петербурга и Русије", изјавио је Марковић на конференцији за новинаре на ареодрому и потсетио да је Русија интересантна за Србију зато што са Русијом имамо Споразум о слободној трговини што је од великог значаја и што је Русија један од водећих пословних партнера Србије.

Сва наша путовања у иностранство: Беч, Париз, Москва, Минхен, Милано су била у служби довођења страних инвеститора у Јагодину и Србију, истакао је Марковић.

"Ми не можемо да чекамо да нас председник државе, председник Владе или министри воде у неку државу, посебно не сада када се решава најважније национално питање, питање Косова и Метохије, морамо сами да идемо да тражимо, да нудимо. У нашој земљи је највећи проблем запошљавање а без страних инвестиција нема нових радних места", рекао је Марковић.
Потсетићемо привреднике Снакт Петербурга на погодности које нуди наша држава, стимулацију до 10.000 евра по новом радном месту, стручну, образовану и јефтину радну снагу, додао је Марковић.

У делегацији су градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, из Београда Александар Антић, Новог Пазара Мехо Махмутовић, Пожаревца Мимомир Илић, Врања Зоран Антић, председница општине Бачка топола Мелинда Кокаи Мерњак, Неготина Милан Урковић, Ћуприје Радосав Ђорђевић, Житорађа Горан Стојковић...

Пут за Санк Петербург и боравак делегације сносе донатори и нико, ни Јагодина ни градови и општине чији челници путују, ни један динар не дају из буџета, истакао је Марковић.

Градоначленик Новог Пазара Махмутовић, је истакао да је његов циљ посете Снакт Петербургу "да Русија улаже у Нови Пазар али и да се Русији презентирају понуде привреде Новог Пазара".

"Можемо бити и мост сарадње Турске и Русије", рекао је Махмутовић новинарима и истакао "Русија је за нас доступно и у овом тренутку највеће тржиште, прихватљиво у сваком погледу".

Домаћин делегацији у Санкт Петербургу је Компанија "Норт картон" која ће у Јагодини ускоро почети изградњу Фабрике картона и картонске амбалаже.

У протоколу посете, који је достављен Танјугу, састанак са привредницима Санкт Петербурга планиран је за уторак, а наредног дана са губернатором Санкт Петербурга Георги Полтавћенко и посета фирмама "Gestamp Sevestral" и "Nokian tyres".

Делегација из Србије биће смештена у хотелу Corinthia Nevsky Palace а уз радни део планиран је вишесатни обилазак овог царског града и бројних знаменитости, присустовање представи у једном театру, ручак у Ресторану "Строганоф"...

Привредно политичкој делегацији Србије, како очекује организатор, прикључиће се и амбасадор Србије у Руској Федерацији Славенко Терзић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи