Измене Закона о дијаспори у скупштини за месец дана

Директорка владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић најавила је да ће за месец дана у скупштинску процедуру стићи измене Закона о дијаспори и Србима у региону. Изменама ће бити предложене и нове надлежности Скупштине дијаспоре и Срба у региону.

Славка Драшковић, директорка владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је рекла да ће техничке промене, због којих је започет рад на изменама тог закона, бити искоришћене и за његово побољшање у другим деловима.

Ове седмице се завршава коначни предлог, онда он иде у министарства на мишљења, па у Скупштину дијаспоре и Срба у региону и то ће бити максимално месец дана пре него што дођу у Скупштину Србије, објаснила је Драшковић.

Она је скупштински Одбор за дијаспору и Србе у региону информисала о одржаној седници новог сазива Савета за Србе у региону, али и о инструкцијама о поступању представника министарстава у односима ка дијаспори и Србима у региону.

Инструкција, како је додала, говори о томе да министри у влади и уопште врх државе у сваком сусрету са високим делегацијама, било да оне долазе у Србију или представници српске владе иду у регион или земље са великом дијаспором, треба да се сретну и са представницима наше заједнице и да постављају питања од значаја за те заједнице.

"То је преточено у документ који је на усаглашавању у влади. Добили смо позитивна мишљења од свих министарстава, и ево сад упознајемо и Одбор за дијаспору и Србе у региону", рекла је она.

Када је у питању састанак новог сазива Савета за Србе у региону, Драшковић је прецизирала да је он одржан крајем марта, а да је председавао председник Србије Томислав Николић.

"На састанку смо истакли да је однос према Србима у региону и рад државе са њима од приоритетног значаја за Србију. Савет је донео предлог да тај Савет буде уједно надлежан и за дијаспору, пошто по Закону о дијаспори постоји одвојен Савет за дијаспору", објаснила је Драшковић.

То ће бити једна од промена које ће бити предложене изменама Закона о дијаспори и Србима у региону, поред техничке којом ће и у Закону бити потврђено формирање Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, уместо некадашњег Министарства за дијаспору.

"Предложили смо да Савет за Србе у региону промени име и да буде за дијаспору и Србе у региону, као и да се формира посебно тело, које ће бити техничко, да му се промени назив у координационо или организационо тело које помаже овом савету. То је добар предлог и верујем да ће унапредити однос и рад државних органа према Србима у региону и дијаспори", рекла је Драшковић.

Како је јуче саопштено из Канцеларије, изменама ће бити предложене и нове надлежности Скупштине дијаспоре и Срба у региону, а биће утврђена и обавеза делегате да једном годишње припреме извештај о проблемима и важним питањима српске заједнице у земљи из које долазе, као и предлог мера како решити те проблеме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи