Измене Закона о дијаспори и Србима у региону

Канцеларија за дијаспору и Србе у региону Владе Србије припрема измене и допуне Закона о дијаспори и Србима у региону. То ће бити прилика да се поједина законска решења учине бољим и целисходнијим. Канцеларија ће предложити да се у измењеном закону нађу и неке нове надлежности које ће подразумевати њен делокруг активности.

Постојећи Закон о дијаспори и Србима у региону у одређеним сегментима, немогуће је примењивати, с обзиром на то да је прописано да послове обавља министарство надлежно за дијаспору, које је престало да постоји, па је неопходно извршити одређене измене како би Канцеларија имала мандат и капацитет да обавља прописане надлежности, пише у саопштењу Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Ово ће бити и прилика да се поједина законска решења учине бољим и целисходнијим. То се, пре свега, односи на начин избора делегата, који чине Скупштину дијаспоре и Срба у региону, која треба да буде симбол јединства матичне државе и нашег народа, расејаног широм планете.

Циљ је пронаћи адекватан начин да српску заједницу из одређене државе представљају они који су најбољи по својим биографијама и личним, људским и родољубивим вредностима. С тим у вези, Канцеларија ће пружити нашој дијаспори прилику да се укључи и да конкретне предлоге за будући модел избора делегата за Скупштину дијаспоре и Срба у региону.

У предлогу измена закона, биће предложене и нове надлежности Скупштине дијаспоре и Срба у региону. Утврдиће се обавеза делегата да једном годишње припреме Извештај о проблемима и важним питањима српске заједнице у земљи из које долазе, као и предлог мера како решити та питања, саопштава владина Канцеларија.

Канцеларија ће предложити да се у измењеном закону нађу и неке нове надлежности које ће подразумевати њен делокруг активности:

1. информисање дијаспоре и Срба у региону путем електронских медија (телевизијски и радио преноси, и други аудио-визуелни материјал на српском језику и ћириличком писму; интернет-web портали, e-mail дискусија, електронска пошта, форуми и блогови), у складу са међународним правом;

2. залагање да се надлежни органи о правима припадника дијаспоре и Срба у региону решавају по хитној процедури;

Намера је и да се рад одређених тела Републике Србије, пре свега Савета за Србе у региону, учини функционалнијим.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи