Споразум Србије и Канаде о социјалној сигурности

У Београду је потписан Споразум о социјалној сигурности између Србије и Канаде. Овим споразумом се непосредно уређује остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања за више од 100.000 грађана српског порекла који живе и раде у Канади.

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике, Јован Кркобабић, и амбасадор Канаде, Роман Вашчук, потписали су у Београду Споразум о социјалној сигурности.

Споразумом се непосредно уређује остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања преко 100.000 грађана српског порекла који, према расположивим подацима, живе и раде у Канади, наводи се у саопштењу Кабинета министра Кркобабића.

Истакнуто је да ће тај документ бити по хитном поступку упућен на ратификацију у Скупштину Србије, као и да се његова ратификација очекује и у канадском парламенту.

Споразум о социјалној сигурности Србије и Канаде регулише права корисника ове две земље, као и она за случај повреде на раду и професионалне болести. Додаје се да усаглашени Споразум садржи и одредбе које ће омогућити осигураницима и корисницима права потпунију заштиту у области пензијског осигурања, а пружа и могућност сабирања периода осигурања навршених у обе државе ради остваривања права на пензију и друга давања.

Споразумом се отвара простор и за непосредну исплату стечених давања кориснику који је то право остварио у месту његовог пребивалишта пензије и других права, што значи да ће, ако су права остварена у Канади, исплата моћи да се обави и у Србији.

Србија примењује споразуме о социјалном осигурању са 27 држава, од којих су већина чланице Европске Уније, у којима живи и ради велики број грађана из Србије.

Кркобабић је рекао да су такви споразуми у последње две године закључени са Словенијом, Турском, Кипром, Швајцарском, Белгијом, Словачком, Аустријом, Бугарском и додао да се очекује закључивање споразума с Румунијом, Русијом и Украјином, Француском и Мађарском.

Према министровим речима, покренута је и иницијатива за закључивањем споразума с Аустралијом, Новим Зеландом и Сједињеним Америчким Државама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи