Дански краљевић из Србије

Извођење немачког "Хамлета" у Народном позоришту изазвало је посебно интересовање ових дана. Разлог је главни јунак Шекспировог комада ког тумачи Новосађанин Александар Раденковић, тренутно један од најпопуларнијих глумаца у Немачкој.

Главна звезда у Београду ових дана био је Александар Раденковић, један од најперспективнијих немачких глумаца, рођен у Новом Саду.

Стигао је као Хамлет Дизелдорфског позоришта у режији добро познатог Стафана Валдамера Холма, некада директора шведског Драматена, затим уметничког директора Шаушпилхауса и редитеља Еурипидових ''Баханткиња'' у Народном позоришту.

"Требало је да позориште, после једногодишњег реновирања, отворимо класиком. Већег класика од Шекспира и Хамлета, нема. То је био један од разлога што сам се и трећи пут у каријери прихватио режије овог комада. ''Хамлет'' је позориште. Други разлог је што сам имао прилику да главног јунака тумачи бриљантни немачки глумац Александар Раденковић. Испоставило се да је врло занимљиво и њега сада посматрати на овој сцени, у земљи где је он рођен", рекао је редитељ Стафан Валдамер Холм.

Хамлет Стафана Валдамера Холма је више породична, мање политичка драма. Александар Раденковић који у Немачкој живи од седме године о свом јунаку каже да је усамљен, егоиста, а да чувено "Бити или не бити, питање је сад" није монолог, већ дијалог са Офелијом.

"Ја мислим да су те приче и данас веома актуелне без обзира што језик можда на прво слушање не личи на данашњи језик. Али та дистанца језика на други начин може да омогући приступ данашњем времену" каже Александар Раденковић, тумач главне улоге. "Мислим да је Шекспир данас, у ствари сва класична дела су још увек веома актуелна, и само мора да се врло пажљиво тражи та актуелност."

Гостовање Дизелдорфског позоришта прво је званично гостовање једног немачког институционалног театра на сцени Народног позоришта чија управа наставља традицију сарадње са најзначајнијим европским позоришним кућама.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи