Дечје интерактивно позориште у Аустрији

Тим Савеза Срба у Аустрији за омладину и интеграцију објавио је резултате упитника на тему понуде српских непрофитних удружења у области културе. Закључак је да је понуда клубова и организација у Аустрији велика, али не и разноврсна. Пилот-пројекат који ће то променити започет је у фебруару.

У анализу резултата упитника укључени су и подаци из неформалних разговора о жељама наших земљака по питању развоја и забаве наше деце у дијаспори.

Закључак је да је понуда клубова и организација у Аустрији велика, али не и разноврсна. Изузеци постоје али њихова понуда ни изблиза није довољна да покрије потребе огромног броја српске деце. Проблем је недостатак кадрова, непостојање оптималних услова и сарадње између појединих структура, сазнајемо из Савеза Срба у Аустрији.

Кроз фолклорне игре и ношње као једини облик сусретања са српском традицијом, деца и омладина дијаспоре не успевају да спознају сву разноврсност и ширину културе народа чији су потомци. Њихова потреба је да им се на организован начин, кроз радионице, приближе разноврсни садржаји.

Тим Савеза Срба у Аустрији за омладину и интеграцију је осмислио пилот-пројекат који ће кроз глуму, игру, песму, цртање, покренути процес ревитализације традиције у подмлатку дијаспоре. Oчување ћириличног писма је приоритет.

Пилот-пројекат је отпочео фебруара у Доњој Аустрији, у месту Шенау. Београдска глумица Гордана Тасић, представила је пред више од 20-оро деце концепт дечјег интерактивног позоришта под називом „Још само данас у вашем граду". На врло једноставан начин, кроз глуму, деци се представљају вредности српке културе и језика и подиже свест о сопственом идентитету.

Интерактивно позориште је потом "образовало" и најмлађе чланове клуба "Бамби" у Бечу. Успешна сарадња наставља се кроз играња представе "Игралиште састајалиште", посебно креиран концепт за старији узраст. 

Ово је само један у низу перформанса и садржаја овог пилот-пројекта који ће бити понуђени српским клубовима у Аустрији. Реакције деце и родитеља, њихово интересовање и подршка, биће смернице за даље деловање Савеза Срба у Аустрији, сазнајемо од чланова ове организације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи