Смотра фолклора у Словенији

Тринаести фестивал фолклорних група Савеза српских друштава Словеније, одржан је 23. марта у Церкљама на Горењској. Почео је минутом ћутања у знак сећања на жртве НАТО агресије на Србију и Црну Гору 1999. године.

У Словенији, у Церкљама на Горењској, одржан је 13. фестивал фолклорних група Савеза српских друштава Словеније (ССДС), који је уједно представљао и квалификације за Европску смотру српских фолклорних друштава, која ће се ове године одржати у Нишу.

На традиционалној манифестацији Савеза српских друштава Словеније која се одржава сваке године, наступило је 11 српских друштава, два у ревијалном и 9 у такмичарском делу, са кореографијама наших стваралаца из Србије, Словеније и Републике Српске.

По оцени жирија, прво место на фестивалу освојило је СКПД „Свети Сава" из Крања, друго СКУД „Видовдан" Љубљана, а треће место КД „Брдо" Крањ, јавља за Програм за дијаспору РТС Никола Тодоровић.

Овогодишњу смотру српског фолклора отворила је конзул у амбасади Републике Србије у Љубљани, Дијана Перуничић, која је изразила задовољство што наступајућа српска друштва и ССДС воде бригу о својим коренима, језику и култури, у уверењу да ће српска заједница у Словенији једног дана добити и статус националне мањине, што би представљало далеко већу гаранцију за очување свога идентитета, али и успешну реализацију програма и пројеката српских културних и других друштава у Словенији.

Фестивал српског фолкора у Словенији представља и квалификације за Европску смотру српских фолклорних друштава која ће се ове године одржати у Нишу где ће наступити првих шест друштава из Словеније.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи