Промоција "Завештања" у Швајцарској

Чланови Удружења српских писаца Швајцарске почели су са представљањем "Завештања", зборника књижевних радова, у клубовима широм Швајцарске. Поред књижевних радова чланова Удружења, зборник садржи и радове српских писаца из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, Европе, Америке и Канаде.

Прва овогодишња промотивна представљања песничких и прозних литерарних остварења "Завештања" 2012. догодила су се у просторијама Српске куће Фолклорно-музичког друштва у Нојхаузену, на самој граници са Немачком, јавља за Програм за дијаспору РТС Живко Марковић.

Чланови Удружења српских писаца Братислав Живуловић, Снежана Милановић, мр Живко Марковић, Сена Хаги Милошевић, Милисав Ђурић, Биљана Михајловић, Марко Ружичић и Синиша Радосављевић читали су своје песме и прозне прилоге пред невеликим бројем љубитеља лепе речи 31. јануара и 28. фебруара ове године.

Следећи сусрет са "Завештањем" заказан је за 16. март у Српском културном клубу "Свети Сава" у Флавилу.

Књижевни зборник радова "Завештања" излази сваке године и представља, у овом тренутку и једини годишњак у западноевропској српској дијаспори који редовно излази.

"Годишњак "Завештања" штампа се на ћирилици, па је и по томе специфичан јер одржава српско слово и разгорева огањ његове духовности, што није неважно кад знамо да и у матици аутентично писмо српског народа, на жалост, није на цени", истакао је Братислав Живуловић, председник Удружења.

"Завештања" нису само зборник књижевних радова чланова Удружења, већ и српских писаца из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, Европе, Америке и Канаде, јер последње издање овог годишњака управо садржи прилоге аутора из споменутих земаља.

У прошлогодишњем издању Зборника заступљени су и недавно преминули Слободан Ракитић, академик Драган Недељковић, књижевници Радомир Андрић, Радослав Братић, Ненад Грујучић...

На овој књижевној вечери слушале су се песме и читали прозни текстови који су, по избору њихових аутора, најрепрезентативнији. Љубитељи писане речи аплаузом су поздрављали сваки наступ. Теме за које су се литерате ове вечери определиле биле су носталгија за завичајем, љубав, а било је ту и афоризама, дечјих песама, као и прича.

Живко Марковић, који за "Завештања" пише аналитичке текстове о односима Срба и Швајцараца у прошлости, овог пута је приказао српски лист Слобода који је излазио у Женеви пре 149 година, на српском и француском језику - ћирилици и латиници.

Највише су пажње изазвали подаци које је Марковић прочитао из првог броја Слободе (26.07.1864) о бројности српског народа у том тренутку: "Рачуна се да данас има преко пет милиона Срба. Само су њих 200.000 сасвим независни (Црна Гора). Нешто више од једног милиона су полунезависни (Србија). Под Аустријом су 1 9000 000 Срба (Војводина, Славонија, Далмација и Приморје). Над осталим двама милионима господари Турска (Херцеговина, Босна и стара Србија)".

"Према проценама неких историчара, да није било тако великих страдања српског народа у ратовима, данас би Срба било преко 20 милиона", казао је мр Марковић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи