Држава да помогне запошљавање у иностранству

Факултетски образовани млади људи из Србије и даље одлазе у свет тражећи боље плаћене послове и услове за рад. Сарадња са агенцијама за запошљавање богатих земаља света олакшала би потрагу за послом али мора бити регулисана на државном нивоу.

После дуже безуспешне потраге за сталним и солидно плаћеним послом Срђан Симеуновић решио је да срећу окуша изван Србије. Сигурну луку нашао је на прекоокенаском крузеру где ради оно за шта се школовао.

„На прекоокеански брод сам отишао зато што у Србији посао кувара није довољно плаћен и није довољно цењен. На прекокеанском броду зарада је далеко већа, мада се много више и ради" каже Срђан Симеуновић.

У Националној служби за запошљавање кажу да би могли да иницирају више контаката са сродним агенцијама богатих земаља ако би постојали договори на државном нивоу.

„Да би све то добило неки законски основ треба да се ангажује и држава. Потребно је да се потпишу међудржавни споразуми а да би се потписали међудржавни споразуми потребна је иницијатива надлежних министарстава. Потом платформу усваја Скупштина па се то шаље надлежном министарству у другој земљи" објашњава процедуру Бошко Латковић из Националне службе за запошљавање.

Србија има само два билатерална уговора о узајамном запошљавању у иностранству - са Белорусијом и Босном и Херцеговином. У процесу је договор са Русијом а планира се и са Уједињеним Арапским Емиратима.

„С једне стране ће увек неко питати зашто извозимо квалитетну радну снагу у друге земље, а не запошљавамо је у Републици Србији, али ја бих рекао да то треба доживљавати као привремено стање" каже Зоран Мартиновић из Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику.

"Када се створе услови за већи обим запошљавања у Републици Србији свакако да ће сва лица која су привремено запослена у иностранству моћи да бирају да ли ће се вратити у своју земљу или ће остати тамо где јесу" додаје Мартиновић.

Према најновијим подацима у Србији је незапослено чак 761 хиљада радно способних грађана односно 22,4 одсто. По стопи незапослености у Европи су иза нас Шпанци, Грци и Македонци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи