Српски студенти на Берклију

"Жеља нам је да сваке године, приликом обележавања Дана Св.Саве, на нашем Универзитету представимо једног Србина, који је задужио српски народ или свет", каже за Програм за дијаспору Нина Вајт (Nina White), председница Организације српских студената на Берклију у Калифорнији.

Организација српских студената на Беркли Универзитету у Калифорнији (Berkеley Organization of Serbian Students, BOSS) организовала је недавно културно вече посвећено Николи Тесли, а у оквиру обележавања Дана Светог Саве, које је било изузетно посећено. То је био повод да разговарамо са Нином Вајт, председницом те организације и сазнамо више о њиховим активностима.

Које су Ваше обавезе и задужења у организацији?

Ја организујем састанке, пишем официјалне имејлове, једном речју радим сву факултетску бирократију везану за клуб. Ту спада и пропратни маркетинг за догађаје које организујемо као и сарадња са другим организацијама (углавном руским). Кажу многи да сам десна рука Јасмине Вујић.

Када и како је настала Организација српских студената на Берклију?

Организација је почела са радом још 1999. али када су организатори завршили студије и клуб је престао са радом. Крајем 2010, окупило се нас неколико ентузијаста - Лазар Супић из Гацка који ради докторат на нуклеарном инжењерству, Милутин Јањић из Прњавора, завршава докторат руске историје и теологије и ја (тада сам била друга година основних студија на историји и славистици) и решили да оживимо организацију. Придружило се још неколико заинтересованих - Жарко Перовић, Сташа Живојновић, Сандра Ђекић, Милош Јорговановић и још неколико студената.

Прво је требало набавити емаил адресе наших студената у околини. Захваљујући организацији инжењера у Сан Франсиско заливу (ЕТФ/БАФА) који сарађује са Електротехничким факултетом у Београду, нисмо морали да крећемо од нуле. Ову организацију води шеф катедре за нуклеарни инжењеринг на Берклију, проф. Јасмина Вујић из Шапца. Без ње, наша организација не би била оволико успешна.

Које су биле ваше прве активности?

Први официјалан догађај је било обележавање Међународног празника рада када смо закупили парк и организовали првомајску роштиљијаду. Обезбедили смо намирнице, рекламу, продају карата и закупили парк. Дошло је више од стотину људи, што је био успешан почетак.

Организовали смо и Светосавску академију, на којој је био присутан владика Максим и други угледни гости, затим калифорнијску примијеру документарног филма "Тежина лананца" и дружење са режисером Борисом Малагурским, а хор наших студената, који је певао "Тамо далеко" и "Ој Косово, Косово" је био део приредбе за промоцију факултетског листа за славистику "Троика."

Недавно сте имали вече посвећено Тесли. Прошле године говорило се о Светом Сави...

Да, и било је изузетно посећено, дошло је више од 250 људи. То је било у оквиру обележавања Дана Светог Саве. Приређен је културно-уметнички програм и приказан филм Tesla Master of Lightning Роберта и Симониде Утх.

Гост је био и др Богдан Лубардић са Теолошког факултета из Београда. Жеља нас, српских студената са овог Универзитета је да сваке године, приликом обележавања Дана Св.Саве, представимо једног Србина, који је задужио српски народ или свет.

Светосавска академија уприличена је и прошле године када се говорило о Светом Сава, његовом животу и значају за српски народ.

Колико чланова броји ваша организација?

Не знамо тачан број, али наших студената има отприлике стотинак, мада нису сви укључени у рад организације. Поносни смо што има пуно наших спортиста, успешних ватерполиста, а највише веслача (Алекса Шапоњић, Игор Лучић, Лука Ђорђевић, Никола Радновић, и др).

Како се финансирате?

Финанскијску подршку добијамо од донација за време догађаја (као вече о Тесли) и нешто мало од роштиља. У плану за овај семестар је да у марту угостимо редитеља Емира Кустурицу, а вероватно ћемо организовати још једно дружење уз роштиљ.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи