Чувар традиције и православне уметности

Дипломски филм Хаџи-Александра Ђуровића "Након што је петао запојао" (2010) добио је главну награду председника фестивала православног филма "Встрача" у Обнинску, Русија. Ово је за Ђуровићев филм већ трећа награда са међународних фестивала.

"Након што је петао запојао" је дипломски филм Хаџи-Александра Ђуровића из 2010. године.  На фестивалу православног филма "Встрача" у Русији монахиња Софија доделила је Ђуровићу награду у виду уникатног златног веза Анђела чувара за "очување традиције и ширење православне уметности".

Ово је трећа награда за овај филм, поред награда на фестивалима "Златни витез" и "БАЛфест 2012", наведено је у саопштењу екипе филма.

Кратки играни филм "Након што је петао запојао" настао је по сценарију Зорице Симовић, а Јадранка Селец и Маријана Дугалић тумаче ликове монахиње и осуђенице на смрт која се, док чека погубљење, бори са собом, распета између вере и атеизма.

Ђуровићев дебитантски играни филм "Љубав долази касније" приказан је на овогодишњем Фесту у такмичарској селекцији "Европа ван Европе", а у биоскопској дистрибуцији биће од 4. априла.

Светску премијеру имао је на Филмском маркету у Берлину. Аутори су добили потврду да ће филм бити и у селекцији 46. "Хјустон Ворлд Фест"-а, који је, како су навели, после фестивала "Трајбека", "Санденс" и фестивала у Торонту, најзначајнија филмска манифестација у Северној Америци.

Домаћа публика Ђуровићев филм има прилику да погледа у Дворани Културног центра Београда и биоскопу "Фонтана", у оквиру Феста, док је свечана премијера планирана за 3. април у Дому синдиката.

У филму играју Љубинка Кларић, Милица Стефановић, Александар Ђурица, Андреј Шепетковски и Горан Јевтић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи