Српски научници у Америци

Српски научници Ненад Марковић и Војислав Стаменковић раде у националној лабораторији Аргон западно од Чикага. Имају водеће улоге у тиму који би за пет година требало да направи батерије пет пута ефикасније и јефтиније од постојећих.

Баш од ова два српска научника се очекује да имају пресудну улогу у прављењу праве револуције у батеријама у наредних пет година. Докторе Ненада Марковића и Војислава Стамнековића снимили смо у згради у којој раде, у срцу строго чуваног комплекса националне лабораторије Аргон, западно од Чикага.

Наиме, Бела кућа је управо доделила 120 милиона долара за пројекат усавршавања батерија у којем ће учествовати пет америчких националних лабораторија, пет врхунских универзитета и неколико приватних фирми. Посао предводи лабораторија Аргон. Главни научник на пројекту је баш Ненад Марковић а његов главни асистент је још један дипломац Београдског универзитета Војислав Стаменковић.

Циљ пројекта је да се за пет година направе батерије које ће бити пет пута јаче и пет пута јефтиније, и да се усаврше могућности за смештај електричне енергије.

„Ја се дубоко надам да не морамо да остваримо фактор пет. Секретар за енергију у Вашингтону је изјавио да би он био врло срећан ако би то био и фактор три. За првих пет година ако ми успемо да дођемо до два и по до три, онда би сигурно дипартмент за енергију уложио додатних сто двадесет милиона", каже Ненад Марковић.

Ненад Марковић и Војислав Стамнековић добили су недавно награду за пионирско истраживање на претварању хемијске енергије у електрицитет.

„Све почиње на атомском и молекулском нивоу да би се у крајњој инстанци дошло до крајњег производа а то је модерна, савремена батерија са много већим капацитетом са релативно ниском ценом. Оно што ми морамо да сагледамо у сваком тренутку јесте управо тај комплексан систем где се креће од најелементарнијих знања са којима располажемо и могућности да манипулишемо са материјала на атомском и молекулском нивоу", каже Стаменковић.

И Ненад Марковић и Војислав Стамнековић имају велику жељу да својој родној Србији и Београдском универзитету врате бар део врхунског образовања и знања које је у њих уложено. Воле да сарађују са колегама и држе предавања у Београду, а код њих у лабораторију редовно долазе постдокторанти из Србије.

„И Воја и ја на неки начин покушавамо да у Аргону направимо електрохемију која не постоји у Америци. Верујем не само нас двојица и многи који ће да дођу и да се врате у Србију, понеће нешто одавде и вратиће назад Србији све оно што је у ствари Србија дала нама. И сигурно је једно, и сигурно да то није само фраза-без београдске школе елекrтохемије, без Београда, нити би Воја нити би ја имамо то што смо данас добили у Аргону де факто од америчке владе", рекао је Ненад Марковић.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи