Узбуна због брисања пребивалишта

Примена новог Закона о пребивалишту у Хрватској омогућава да се из евиденције пребивалишта бришу сви за које полиција теренским обиласцима утврди да не живе на пријављеној адреси. Међу избеглим Србима и повратницима влада паника. Српско народно вијеће тражи да се то не чини према свима.

Примена закона о пребивалишту и књижење хрватске државе као власника земљишта представља проблем за српску заједницу у Хрватској, изјавио је у Загребу председник Српског народног већа (СНВ) Милорад Пуповац и додао да је поводом најава брисања повратника који не живе на пријављеним адресама СНВ упутио тражење МУП-у да се то не чини према свима.

На сајту Српског народног вијећа стоји да нема масовног брисања из пребивалиштва. 

"Људи који су у програмима обнове и стамбеног збрињавања не би требало да буду избрисани из евиденције о пребивалишту", рекао је Пуповац и додао да би онима који нису корисници тих програма, требало оставити избор које ће пребивалиште задржати.

"Желимо да им се да рок да у неком времену одлуче које ће пребивалиште задржати. Ако хрватска полиција сарађује с полицијама Србије и БиХ и зна да неко има два пребивалишта, онда му мора омогућити избор. Код Срба је пребивалиште у Хрватској домицилно и примарно јер су они ту рођени и живели су, док је у Србији или БиХ секундарно. За део људи који су досељени у Хрватску пребивалиште је тамо секундарно, док им је домицилно у Србији или БиХ", прецизирао је он.

Пуповац је истакао да је врло важно да се заустави процес укњижавања државе у којима је катастарски заведена нека физичка или правна особа, односно нека друштвена организација или је заведено да је то општенародна имовина.

"Катастарска књига вековима представља документ који указује на важност шта је чије, док су власничке књиге потпуно неажуриране јер држава није спровела оно што је требало", рекао је Пуповац.

Писање хрватских медија о масовном брисању из евиденција повратника који нису затечени на адреси становања изазвали су прошлих дана велику узбуну код избегличке и повратничке популације.

"Срби у Хрватској ће после мајских локалних избора дефинитивно остати без већине од 20 општина којима су до сада управљали, а сви они који су до сада организовано одлазили на гласање из Србије или Републике Српске, на то више неће имати право", преноси Радио Дунав из Вуковара.

Нови Закон о пребивалишту, који је Хрватски сабор донео у децембу прошле године, а у којем се изричито наводи да ће из евиденције пребивалишта бити избрисани сви они за које полиција теренским обиласцима утврди да не живе на пријављеној адреси, прилично је успаничио Србе, највише оне који се налазе у избеглиштву, али и многе повратнике.

Директор Веритаса, Саво Штрбац, упозорава да ће ова судбина задесити приближно 400.000 Крајишника зато што је у Хрватској у току пречишћавање бирачких спискова, преноси Радио Дунав.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи