Вељков златни кључ

Млади композитор из Смедерева, Вељко Ненадић, недавно је освојио прво место у светској конкуренцији јуниора на музичком фестивалу "Златни кључ" у САД. Прва награда коју је заслужио својом композицијом "Балканска свита" биће му уручена после концерта који је заказан за јул на фестивалу у Бечу.

Ученик осмог разреда основне школе Вељко Ненадић у својој соби у Смедереву једном руком игра компјутерске игрице, а другом на клавиру свира акорде своје будуће композиције.

Вељкова композиција "Балканска свита" освојила је недавно прво место у светској конкуренцији јуниора на музичком фестивалу "Златни кључ" у САД, а награда ће му бити уручена после концерта који је заказан за јул на фестивалу у Бечу.

"Уживам док свирам твоју композицију и док на видео снимку гледам како ти свираш. Одушевљен сам вештином, лакоћом и изванредном техником којом владаш док изводиш "Балканску свиту", поручио је Вељку председник жирија Антеј Команетски.

Вељко Ненадић је интересовање за музику показао са девет година, када је био у трећем разреду основне школе, а сада похађа трећи разред Музичке школе "Коста Манојловић" у Смедереву. Своју прву композицију, "Божићни валцер", написао је у десетој години, две године касније истом композицијом освојио је прву награду на фестивалу у Земуну, а наредне године на истом такмичењу прву награду добио је за своју "Сонату".

Вељко је по очевој жељи уписао музичку школу и, каже, није ни знао да има талента за музику, али је схватио да ту има нечега када су убрзо почеле да стижу награде.

Више од интерпретације воли креативни, стваралачки део, компоновање. На такмичењу младих пијаниста у Убу, Вељко је једини свирао сопствену композицију, а награда је била да наредна два дана наступа у Културном центру Београда.

Вељко Ненадић је прошле године послао на конкурс у САД "Балканску свиту" коју чине три става у којима се преплићу музичке слике Србије, Византије, Балкана.

Вељко је до сада учествовао на фестивалима у Србији на којима је освајао награде и дивљење публике а професори музике редовно су му тражили партитуре.

Млади композитор има десетине композиција, а две нове, "Византијску игру" и "Апокалипсу", поред "Балканске свите", извешће пред бечком публиком на уручењу награде.

Поред награде "Златни кључ", Вељко је добио велики број честитки од професора музике који су га слушали на такмичењима у Србији.

Наредне школске године Вељко Ненадић ће се уписати у средњу музичку школу, а студираће композицију на Музичкој академији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи