Манекен Пис у српској народној ношњи

У Бриселу је у знак обележавања Дана државности Србије Манекен Пис, симбол града Брисела, "обукао" српску народну ношњу: опанке, јелек и шајкачу.

Манекен Пис, статуа дечака који пишки која је симбол града Брисела, данас је у знак обележавања Дана државности Србије "обукао" српску народну ношњу: опанке, јелек и шајкачу.

Церемонији откривања статуе у центру Брисела присиствовала је амбасадорка Србије у Белгији Весна Арсић и функционери белгијске престонице.

Арсић је новинарима рекла да је већ постао традиционални начин на који се у Белгији обележава Дан државности Србије.

Она је подсетила да је први примерак Устава, чије се доношење данас уз годишњицу Првог српског устанка слави, био штампан у белгијској штампарији.

Бронзана статуа Манекена писа с почетка 18. века, подигнута је у част дечака из средњевековне легенде који је спасао Брисел тако што је урином угасио фитиљ и тиме спречио освајаче да дигну у ваздух градске зидине, једна је од главних туристичких атракција главног града Белгије.

Шездесет сантиметара високог Манекена, што на локалном наречју значи мали човек, повремено облаче у разне костиме, о чему брине посебна градска служба, а данас је трећи пут да се Дан државности Србије у Бриселу обележава на овај начин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи