Борба за права Срба у региону

У Скупштини Србије одржано је јавно слушање о правима српског народа у региону, којем су присуствовали представници Срба из осам земаља региона. Између осталог је речено да Срби у региону не остварују основна људска права и права загарантована међународним стандардима.

У осам земаља региона живи готово два милиона Срба чија се права - од имовине, преко запошљавања, до језика - од државе до државе, битно разликују. Циљ званичног Београда је да актуелизује питање њихових права и тражи решења по европским стандардима и моделима. Због тога је у Скупштини Србије одржано јавно слушање о правима српског народа у региону, којем су присуствовали представници Срба из осам земаља региона. Воља, кажу, постоји али могућности за економску помоћ нису велике.

„Ове године, по закону о буџету Републике Србије је предвиђено да  ће Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону имати на располагању око милион евра финансијских средстава укупне помоћи нашој дијаспори и Србима у региону. Док на другој страни, у Сабору Републике Хрватске буџетом је предвиђено да та држава издваја само за Хрвате у Босни и Херцеговини сваке године десет милиона евра", рекао је Александар Чотрић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону.

„Кључни српски интерес данас је мир и наравно развој, али ништа мањи приоритет јака Србија као матична држава свих Срба ма где се они налазили. Јака Србија на политичком, економском, социјалном, моралном и сваком другом плану. Само таква Србија може бити гаранција нашег доброг положаја у региону", рекао је Милорад Додик, председник Републике Српске.

„Јесмо дискриминисани по разним основама, али Срби имају културни и духовни стуб моћи у Црној Гори непрекинут стотинама година. Створили смо и политички стуб моћи, убјеђен сам да ћемо створити и економски стуб моћи. На таква четири стуба кад једном будемо стали бићемо на општу корист и на опште задовољство један од стубова Црне Горе", изјавио је Горан Даниловић из Нове српске демократије, Црна Гора.

„У комуникацији са руководствима тих држава увек ћемо као приоритет истицати бригу за Србе у тим земљама и, у циљу унапређења сарадње у региону, што је прокламована политика готово свих држава, у наредном периоду видимо конкретне резултате. Србија ће однос према државама у региону мерити итекако и према томе како се оне односе према Србима који живе у региону", рекао је Марко Ђурић, саветник председника Србије.

Срби у региону чине трећину укупног броја становништва матичне државе а у неким суседним земљама и више од трећине.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи