Србија чврст ослонац Србима у региону

Србија ће однос према државама у региону мерити и према томе како се оне односе према Србима који живе у региону, изјавио је спољно-политички саветник председника државе Марко Ђурић на јавном слушању "Политичка и друга права Срба у региону", које је одржано у Скупштини Србије.

"Срби су аутохтон и државотворан народ у свим земљама насталим из бивше СФРЈ и велика одговорност лежи на политичким руководствима тих држава. У комуникацији са њима ми ћемо увек као пририотет истицати бригу за положај Срба и очекујемо да у наредном период видимо конкретне резултате. Ми ћемо однос према тим државама итекако мерити и према томе како се односе према Србима који живе у региону", рекао је Ђурић.

На јавном слушању "Политичка и друга права Срба у региону", које је одржано у Скупштини Србије, Ђурић је казао да председник државе Томислав Николић жели да институције Србије буду чврст ослонац и стожер окупљања Срба у региону, да буду кућа којој у свако доба дана и по свакој потреби могу да се обрате, да ту очекују подршку и помоћ за све проблеме.

Према његовим речима, председник Србије и Влада Србије ће своју успешност у наредном периоду мерити и кроз однос према Србима у региону.

Ђурић је указао да су Срби у региону често били жртва политичких обрачуна унутар наше политичке елите и политичких манипулација, али да актуелна владајућа коалиција жели и хоће да питање положаја Срба у региону буде национално и државно питање, које се тиче сваке институције и сваког политичког актера.

"Однос према Србима у реигону јесте однос према нама самима. Срби у региону су спона са државама у региону и незаменљиви мост сарадње, и као друштво и држава морамо да препознамо потенцијал који наша заједница носи са собом", навео је Ђурић.

Проблеми који се везују за остваривање права Срба у региону, према његовим речима, јесу проблеми који се морају решавати на медјудржавном нивоу и не могу да се реше без улоге и недвосмислене подршке Београда.

Ђурић је истакао да у потпуности подржава да је неопходно интензивирати рад државних органа, укључујући и формирање одговарајућих савета, како би се појачали напори у циљу супростоваљања дискриминацији Срба у региону, која је присутна и очигледна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи