Сто дана рада Канцеларије

Славка Драшковић, директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, представила је Извештај о сто дана рада који је саставило ово Владино тело. Најважнији послови које је Канцеларија започела су рад на изменама и допунама Закона о дијаспори и Србима у региону и израда Акционог плана, како би Стратегија за дијаспору добила примену у пракси.

Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима саставила је извештај о сто дана рада, који је директорка Славка Драшковић представила на конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине.

У првих сто дана рада Канцеларија је започела два стратешка посла: први везан за Закон о дијаспори и Србе у региону, други за Стратегију за дијаспору.

Израђене су смернице за рад на изменама и допунама Закона о дијаспори и Србима у региону и формирана Радна група у коју су, поред правника из Канцеларије, укључени и чланови Скупштинског одбора и представник Скупштине дијаспоре.

Други велики посао је израда Акционог плана, како би Стратегија за дијаспору добила примену у пракси, уместо да остане као до сада „мртво слово на папиру". Око овог питања Канцеларија за дијаспору је окупила државне секретаре и помоћнике свих министарстава у Влади Србије, која су поменута у Закону за дијаспору, али и високе представнике Народне банке, Привредне коморе, Института за међународну политику, који чине део Радне групе.

Због тешког положаја Срба у региону, Канцеларија је саставила материјал о ситуацији у свакој земљи, списак нерешених питања која треба решавати са владама домицилних земаља, као и оно што се очекује да уради држава Србија.

Са Одбором Скупштине за дијаспору и Србе у региону, Канцеларија је организовала Јавно слушање (14. фебруара) и позвала представнике Срба да изложе каква је ситуација са њиховим правима у земљама из којих долазе и предоче шта очекују од државе Србије. Канцеларија је организовала и финансирала њихов боравак у Србији током Слушања.

Такође, усаглашен је Меморандум Републике Србије и Републике Српске о заједничкој стратегији према српској дијаспори.

Канцеларија за дијаспору и Србе у региону упутила је следећа докумената ка Влади:

Министарству спољних послова: Предлог са образложењем за оснивање Културно-просветног центра у Бечу;

Министарству спољних послова, такође, иницијативу да се ставе табле са спомен обележјима у Бечу на свим објектима где су боравили значајни Срби и сакупили податке за утврђивање аутохтоности српског народа у Аустрији;

Републичкој Агенцији за законодавство Протокол о поступању Владе у односу на дијаспору и Србе у региону и он је на усаглашавању;

Министарсву унутрашњих послова иницијативу за олакшано добијање српског држављанства за припаднике дијаспоре, које би било могуће добити само Изјавом о припадности српском народу (нешто слично што су већ урадиле Хрватска и Бугарска);

Министарству правде иницијативу да се предузму одговарајуће акције у односу на питање задужбине СПЦ „Макрин дом" у Румунији.

Комплетан извештај о сто дана рада Канцеларије доступан је на сајту dijaspora.gov.rs.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи