Културни живот у Бечу

Представљање фототипског издања реплике Атонског и Хиландарског Законика цара Душана, изложбе слика, обележавање 200-годишњице рођења П.П.Његоша, само су део активности које у фебруару организује СПКД Просвјета Аустрија из Беча.

СПКД Просвјета Аустрија организује изложбу слика Неде Николић, академске сликарке која живи и ради у Бечу. Свечано отварање је заказано за 14. фебруар у бечкој галерији AA collections са почетком у 18 сати. Изложба ће бити отворена до 23. фебраура.

Ова организација приредиће 16. фебруара књижевно вече на коме ће бити представљено фототипско издање реплике Атонског и Хиландарског законика цара Душана. Скуп ће бити одржан у Храму Светог Саве.

Издавачи фототипског издања реплике преписа Атонског и Хиландарског Законика цара Душана су Манастир Хиландар, Света Гора Атонска и Православно удружење ''Свети Сава''.

Повез је реконструкција могућег изгледа Законика из 14. века. Кутија, која је саставни део овог пројекта, реплика је сличних кутија из 14. века.

Да би се величина и значај овог јединственог дела српске државотворности и културе приближиле најширем аудиторијуму, у посебној књизи приређени су општи подаци о Законику и времену у којем је настао, као и текст целог Законика обједињен из свих до сада пронађених рукописа.

У истој књизи Законик је представљен на савременом српском, грчком, руском, енглеском, француском и немачком језику.

У оквиру програма, планирано је и отварање изложбе академског сликара Станка Родића „Океан облака".

СПКД Просвјета организује 22. фебруара и мултимедијалну презентацију електронског издања књиге Вјере Рашковић Зец "Балкански синдром".

Двестоту годишњицу рођења П.П.Његоша Просвјета ће обележити представљањем књиге публицисте и новинара, Зорана Анђелковића „Повратак Његошу & Горском вијенцу". Поред аутора, о ккњизи ће говорити проф. Срђан Мијалковић.

Детаљан програм за фебруар и информације о активностима могу се погледати на сајту СПКД Просвјете Аустрије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи