Божићни конвој стигао у Грачаницу

Француска хуманитарна организација "Солидарност за Косово" допремила је у Грачаницу божићни конвој са одећом, школским прибором, играчкама за децу и спортском опремом у вредности од 130 000 евра. Конвој је стигао у пратњи Арно Гујона, оснивача ове организације, 9 волонтера и француским новинарима који ће се упознати са животом Срба на Косову.

Француска хуманитарна организација "Солидарност за Косово" допремила је у Грачаницу божићни конвој са одећом, школским прибором, играчкама за децу и спортском опремом. Вредност ове помоћи је 130 000 евра.

Божићни конвој је стигао у пратњи Арноа Гујона, оснивача ове хуманитарне организације, девет волонтера и једном новинарском екипом. Они ће у наредних пет дана у разним енклавама широм Косова и Метохије, делити божићне поклоне најугроженијим породицама, а новинари из Француске ће имати прилику да на лицу места забележе неке од животних прича косовских Срба.

Ово је 24 конвој који је стигао на Косово и Метохију, захваљујући Арноу Гујону, који је 2004. године основао хуманитарну организацију "Солидарност за Косово" са циљем да помаже косовским Србима.

"Сваки од конвоја који смо обезбедили током ових осам година, било да је у храни или другој помоћи, на одређени начин је олакшао живот Срба на Косову и Метохији. Ипак, божићни конвој, који је већ постао традиција је увек некако посебан, па чак и за нас. Стижемо увек уочи Нове године и најрадоснијег хришћанског празника Божића, а сваки наш поклон у српске домове доноси радост како за оне најмлађе тако и за одрасле.

Заједно са њима и ми се радујемо, јер већ осам година остајемо током новогодишњих празника на Косову. Са косовским Србима делимо то мало што имају и дивимо се радости коју видимо на њиховим лицима и поред тешких услова у којима живе. То су слике које нас после јако дуго прате и дају још већу мотивацију да им на сваки могући начин олакшамо живот", изјавио је Арно Гујон, који се са својим волонтерима 2. јануара враћа у Београд.

Организација "Солидарност за Косово" броји преко 6 хиљада донатора из целе Француске и око 30 волонтера који учествују у раду ове организације. Само у току 2012. године организација је обезбедила 4 конвоја са 40 тона хране, летовање у Црној Гори за 40 српске деце са Косова и Метохије и реновирање основне школе „Бора Станковић" у селу Стража код Гњилана.

"Солидарност за Косово" финансира и хуманитарну канцеларију при Епархији рашко-призренској у Грачаници, од које добијају тачне информације о ситуацији и броју најугроженијих српских породица на Косову и Метохији.

Арно Гујон, оснивач ове организације, одликован је ове године медаљом краља Стефана Дечанског, а компанија Новости му је 17. децембра доделила и специјалну плакету за Најплеменитији подвиг године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи