Борба за већа права Срба у Хрватској

Српско народно вијеће из Хрватске одржало је 15. децембра у Новинарском дому у Загребу четврту Изборну скупштину, којом се установило као кровна организација српске мањинске самоуправе. За председика је изабран др Милорад Пуповац, а за заменика председника Александар Милошевић.

Српско народно вијеће до сада је било регистровано као Удружење грађана, а са овом Скупштином, као координатор већа српске националне мањине, постало је кровна организација српске мањинске самоуправе, сазнајемо из емисије Хроника Славоније, Барање и Западног Срема, специјално за Програм за дијаспору РТС.

„Српско народно вијеће нове Скупштине је потврдило да има јединство и да представља снажну институцију Срба у Републици Хрватској коју никакви напори да се дестабилизира или разједини не могу нити разјединити нити дестабилизирати", рекао је др Милорад Пуповац, председник СНВ-а.

На Скупштини су усвојене одлуке о прилагођавању статута СНВ новом законодавству, а за председника је једногласном одлуком изабран др Милорад Пуповац, за заменика председника Александар Милошевић, док су у Председништво изабрани сви председници жупанијских већа српске националне мањине.

„Наша задаћа је да наставимо да радимо све послове које смо радили и до сада. Прије свега оне које се тичу изгубљених права Срба у Хрватској. Нарочито свега онога што су неправде учињене према Србима, било да их се кажњава за оно што нису учинили, било да се други не кажњавају што су учинили према Србима. Дакле, боримо се за праведну државу и за праведан однос према Србима који су овдје или су у избеглишту. Затим је јако важно да се боримо за развој средина у којима живе Срби, које су на жалост, запостављене, које, ако се ми не боримо, неће се ни држава борити. Ако ми не тражимо држава неће давати. Стога ће у наредна 4 мандата развој опћина у којима су Срби већина или значајан део становништва, било да је источна Славонија или Крајишка подручја, борити за то да те опћине добију више, да имају веће развојне способности и капацитете, како би људи имали од чега живjети", закључује Пуповац.

У свом излагању Пуповац је као посебно битну ставку у раду СНВ-а истакао рад на очувању српског националног идентитета.

„Као што је било пуно напора да се Срби не врате и не остану у својим домовима, тако има пуно напора да Срби изгубе свој идентитет. И наша задаћа је да тај идентитет ојачамо, кроз школе, школске програме, медијске активности... Да појачамо поред штампаних медија и електронске, пре свега радијске, као и телевизијске. И наравно, наша је задаћа да у Хрватској створимо већи осјећај толеранције према Србима и њиховом идентитету. То је политички посао који морамо радити сваки дан, и у Сабору и изван њега", казао је Пуповац.

На Скупштини СНВ-а било је присутно 82 делегата од укупно 95, а највише чланова Скупштине, по 11, имају Вуковарско-сремска и Осјечко-барањска жупанија.

„Цијели тај процес регистрације вијећа наше заједнице, још увек на жалост, иако је прошло више од годину дана од избора, још није довршен. До сада је регистрирано, мислим, негде између 120 и 150 вијећа. За сада знамо да имамо око 1800 вијећника изабрано на тајним изборима на нивоима целе државе, опћинама, градовима, жупанијама", рекао је Александар Милошевић, заменик председника СНВ-а.

Поред многобројних угледних гостију, Скупштини СНВ-а речи подршке су упутили амбасадор Републике Србије у Хрватској Станимир Вукићевић, председник Савета за националне мањине Александар Толнауер, председник Асоцијације избегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир, посланик Самосталне демократске српске странке у хрватском Сабору Миле Хорват и други.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи