Изложба Милана Ђурића у Београду

Изложба ликовних радова српског уметника из Будимпеште Милана Ђурића отворена je у Београду. Изложене су графике, акрили на платну, литографије и комбиноване технике. Стваралаштво Милана Ђурића повезује наш народ с обе стране границе Србије и Мађарске, рекао је професор Небојша Пајкић на отварању изложбе.

Изложба ликовних радова српског уметника из Будимпеште Милана Ђурића отворена је у београдској галерији „ИД Езотерик". Изложбу је отворио професор Небојша Пајкић, нагласивши да Ђурићеву уметност „карактерише посвећеност породици и традицији и да је његов стални мотив човек у покрету".

„Посебно је значајно што стваралаштво Милана Ђурића повезује наш народ с обе стране границе Србије и Мађарске", рекао је Пајкић.

Ђурићеви радови, међу којима су акрили на платну, графике, литографије и комбиноване технике биће изложени наредних месец дана.

Ђурић је рођен у Баји у Мађарској, а дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду. Члан је Удружења ликовних уметника Мађарске. Имао је више групних и самосталних изложби у Мађарској, Србији и Румунији.

Директор је Српског културног и документационог центра у Будимпешти.

У Мађарској живи малобројна српска заједница, која броји око пет хиљада припадника, али је на културном пољу изузетно ангажована. Поред низа других манифестација, сваке јесени Српски
културни и документациони центар, у сарадњи са Српском самоуправом у Мађарској, организује и „Месец српске културе", који укључује бројне књижевне вечери, позоришне представе, филмске премијере, концерте, изложбе, округле столове, наступе културно уметничких друштава...

Отварању изложбе, поред осталих, присуствовали су др Зоран Костић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, Александар Чотрић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије и књижевник Миодраг Јакшић, донедавни државни секретар у Министарству за дијаспору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи