"Велики рат" на енглеском језику

Роман "Велики рат" Александра Гаталице биће објављен и на енглеском језику. Планирано је да се нађе у књижарама 28. јуна 2014. године, на стогодишњицу почетка Првог светског рата, а промоција је планирана у Лондону у конгресном простору Војничког гробља британских ратника из Првог светског рата.

Писац Александар Гаталица потписао је са кућом "Istros book" уговор за енглеско издање романа "Велики рат", саопштио је књижарски ланац "Вулкан".

"Велика је ствар за сваког писца када се за његов роман заинтересује издавач на енглеском језику. Необичност овог превода је што су контакти и заинтересованост куће "Istros book" почели још током писања романа, те је прва понуда дата практично на невиђено, због важности теме, величине годишњице која се приближава, али и, што ми је посебно драго, препознате вредности романа и то само на основу неколико одломака које је Вил Фирт превео још током писања романа", истакао је Гаталица.

Превод на енглески језик, према његовим речима, важан је и стога што "отвара врата и другим језицима, те има назнака да ће се пројекту превода књиге до стогодишњице Првог светског рата придружити и издавачи на немачком и француском језику".

Енглеско издање романа "Велики рат" требало би да се појави 28. јун 2014. године, тачно на стогодишњицу почетка Првог светског рата, а промоција је планирана у Лондону у конгресном простору Војничког гробља британских ратника из Првог светског рата.

Домаћи критичари су Велики рат окарактерисали као "прворазредну сензацију наше књижевности и најуспешнији роман 21. века" (Драшко Ређеп) и као "један од најбољих романа у последњих 10 година" (Младен Весковић).

Савремен роман о највећем историјском преокрету на почетку 20. века, у избору је за овогодишњу НИН-ову награду.

"Велики рат" није само портрет много људских судбина, већ убедљива слика слома велике наде у срећну будућност човечанства.

Пратећи судбине више од 70 јунака, на свим зараћеним странама, Гаталица је обликовао победнике и поражене, генерале и оперске певаче, војнике и шпијуне, мале, обичне људе, успевајући да обухвати читаву епоху.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи