Вера, љубав, нада

У Музеју "Свети Сава" у Чикагу отворена је изложба икона и слика Гордане Ненадовић под називом "Љубав, вера и нада". Сав приход од продаје уметничких дела намењен је Музеју "Свети Сава" који покушава да се избори са финансијским тешкоћама и сачува своју зграду и намену.

У Музеју Свети Сава, у Чикагу, отворена је изложба уметнице из Србије Гордане Ненадовић.

Изложбу је отворио генерални конзул Деско Никитовић речима да је за Србе у расејању увек значајно кад се окупе због уметности, културе и традиције, а посебно кад је у питању неки уметник из Србије.

Др Живојин Павловић је рекао да управа Музеја Свети Сава, на чијем је челу, јединог српско-америчког музеја на територији целе Америке, покушава да превазиђе финаснијске тешкоће и да су у процесу смањивања и ослобађања од такси, као што се дешава са другим музејима.

"Надам се да ћемо врло брзо имати добре вести и да ће музеј наставити да иде пуном паром, да ћемо наћи начин да сачувамо зграду музеја, а тиме и нашу културу, баштину и да ћемо имати један центар у Чикагу који је на нивоу", рекао је др Павловић.

Председник УО музеја др Живојин Павловић поздравио је присутне, између осталих, и украјинског конзула Андреја Праведника и госте из руског конзулата. Он је истакао да долазак овако уважених личности говори о томе да музеј постаје све угледнија институција у којој се
дешавају значајни и вредни културни догађаји.

"Посебно треба да се увек опомињемо предивних речи којима је уметница назвала своју изложбу Љубав, вера и нада", рекао је Павловић.

Не скривајући радост и емоције због изложбе на којој су се окупили њени пријатељи и поштоваоци, Гордана Ненадовић се топлим речима захвалила на српском и течном руском језику организаторима изложбе, а посебно генералном конзулу Деску Никитовићу којег је, како је рекла, "тешко надмашити у племенитости и добрим стварима које ради за Србе из Америке и целог света".

"Веома је важно да постоји размена између матице и дијаспоре и ово је један сегмент те сарадње. Генерални конзулат Републике Србије покушава да преко Музеја Свети Сава, који игра веома значајну улогу за српску дијаспору у Чикагу, помаже организовање изложби и ово је једна од таквих манифестација. Веома је важно подржати ову институцију јер је она важна за опстанак и очување нашег српског идентитета овде у Америци и она је допуна оног што ради конзулат јер ми не можемо да организујемо у континуитету овакве скупове, али је важно да они постоје и да то раде", рекао је генерални конзул Деско Никитовић.

Уз музичку пратњу на жичаним инструментима, Весна Зафировски, члан УО музеја, надахнуто је говорила стихове Десанке Максимовић, Пабла Неруде и других песника. Гордана Ненадовић је рекла да је веома задовољна посетом и гостима који су се окупили на овом скупу.

"У мени има толико емоција, као да се море узбуркало! Све је то као једна радост, као једна разнобојна дуга! Верујте ми - иза себе имам чак 41 изложбу, али ово је први пут да сам оволико срећна. Као да се све ово неком другом дешава, а не мени, а ја сам само посматрач на позорници и делим радост са неким другим", била је искрена Гордана.

Уметница је додала да је иконе почела да слика не својом вољом, већ да је то само Богу познато.

"То наш обичан ум не може да објасни. Веома дуго сам сликала неке друге теме, не иконе, а онда сам отишла у Острог први пут 1996. године, а 2000. почела сам озбиљније да сликам иконе. Тада сам добила благослов од владике Јоникија на мошти светог Василија Острошког, као и здравствено исцелење и духовни преображај. То је био тренутак кад сам схватила колико смо ми мали да бисмо рекли или помислили да управљамо својим животима и својим судбинама", закључила је Гордана Ненадовић.

Уметница је сав приход од продаје слика и икона наменила Музеју "Свети Сава" у Чикагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи